Konya
Açık
1°
Aksaray
Az bulutlu
0°
Karaman
Parçalı az bulutlu
1°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Sağlık Konya'da uzman isimden 'yediklerinize dikkat edin' uyarısı! "Ağrıları tetikliyor"

Konya'da uzman isimden 'yediklerinize dikkat edin' uyarısı! "Ağrıları tetikliyor"

Uzmanlar, kötü beslenmenin sadece kilo alımına değil, kas ve eklem sağlığına da zarar verdiğine dikkat çekiyor. Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, özellikle kızartılmış ve işlenmiş gıdaların kas ve eklem dokularını olumsuz etkilediğini belirtti.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Uzmanlar, kötü beslenme alışkanlıklarının birçok hastalığa neden olabileceğini belirtiyor. Beslenmeyle alakalı bilinen hastalıkların arasında kas ve eklemlerle ilgili olanlar olduğuna değinen Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Sinan Bağçacı; eklemi oluşturan bağ dokuları, tendon yapıları ve kıkırdak dokularının beslenmeden oldukça sık ve doğrudan etkilendiğini söyledi.

TÜTSÜLENMİŞ YA DA KIZARMIŞ GIDALARDAN KAÇINILMALI

Gıdaların eklem ve kas ağrısına neden olmasını açıklayan Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, "İnsanların aldığı gıdaların insan vücudunda oluşturduğu metabolik etki ile açığa çıkan oksidasyon ismini verdiğimiz vücuda stres yükü yükleyen moleküller açığa çıkması sonucu dokular zedelenebilmektedir. Özellikle ülkemizde çok tercih edilen tütsülenmiş ya da kızartılmış gıdalardan kaçınmak gerekir. Ayrıca gluten içeren yiyecekler, şeker ilaveli gıdalar, bazı bitkisel yağlar, işlenmiş gıdalar, yüksek tuzlu yiyecekler ve alkol eklem sağlığını bozmaktadır" dedi.

BAĞIRSAK FLORASINI BOZMAYIN

Bunun tam tersine antioksidan içeriği yüksek ve antiinflamatuar özelliklere sahip gıdaların tüketiminin, eklem dokularında dejeneratif süreçlerin önüne geçebileceğini kaydeden Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, şu bilgileri verdi:

"Eklem ve kas tendon yapıların sağlığında ince ve kalın bağırsak florası ismini verdiğimiz mikrobiyata isimli bakterilerin de rolü büyüktür. Bağırsak geçirgenliği oldukça fazla ise ya da küçük monomer yapısına sahip olan iltihabı yanıtı uyaran gıdalar tüketilirse, flora bozulursa mikrobiyota birçok kas eklem hastalığı ya da romatizmal hastalıkları tetikleyici rol alabilmektedir."

EKLEM SAĞLIĞI İÇİN AKDENİZ TİPİ BESLENME TERCİH EDİLMELİ

Bağırsak sağlığının kireçlenmede rolü olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, "Vegan ve vejetaryen beslenmenin eklem sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Özellikle Akdeniz tipi beslenme faydalıdır. Özellikle omega-3, antioksidan ve kalsiyum içeriği yüksek besinler, eklem dokusunu korur. Sarımsak, zencefil, brokoli, ıspanak, balık, zeytinyağı ve üzüm, avokado eklemler için yararlı olduğu bilinen gıdalardır. Doğru beslenme, iltihapları azaltarak, kas ve eklem dokularını destekleyerek ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur'' şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *