Kurban Bayramı tatilinde seyahat edecek ve et tüketecek anne adaylarına, Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun’dan önemli uyarılar geldi. Hamilelerin hem yolculuk esnasında hem de bayram sofralarında dikkatli olmaları gerektiğini belirten Tursun, sağlıklı bir bayram için kritik tavsiyelerde bulundu.
YOLCULUKTA MOLA ŞART, SICAK ORTAMLARDAN UZAK DURUN
Uzun yolculuk planlayan hamilelerin 2 saati aşan seyahatlerde mutlaka kısa molalar vererek 5’er dakikalık yürüyüşler yapmalarını öneren Dr. Tursun, bu sayede bacaklarda ödem, varis ve emboli riskinin azaltılabileceğini ifade etti. Tatil sürecinde hamam, sauna ve kaplıca gibi 39 derece üzeri sıcak ortamlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Tursun, “Yüksek sıcaklık fetüsü olumsuz etkileyebilir. Ayrıca tropikal bölgelere ve hijyenik olmayan yerlere de enfeksiyon riski nedeniyle seyahat edilmemelidir” dedi.
DENİZ HAVUZDAN DAHA GÜVENLİ
“Deniz mi, havuz mu?” sorusunun kendilerine sıklıkla yöneltildiğini belirten Tursun, enfeksiyon riskinin daha düşük olması nedeniyle denizin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Seyahat öncesinde mutlaka doktora danışılması gerektiğini vurgulayan Tursun, acil bir durum yaşanması halinde başvurulacak sağlık kuruluşunun önceden belirlenmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.
ET TÜKETİMİNDE HİJYEN VE PİŞİRME DERECESİ ÖNEMLİ
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin arttığını hatırlatan Tursun, anne adaylarının eti iyi pişmiş şekilde tüketmeleri gerektiğini söyledi. “Az pişmiş etlerde brusella, toksoplazma ve tenya riski bulunuyor. Yanmış etlerde ise akrilamid maddesi nedeniyle sağlık riski artıyor” diyen Tursun, etin fazla yağlı ve tuzlu tüketilmesinin de tansiyon ve kolesterol sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Ayrıca sakatat tüketiminin gebelik boyunca önerilmediğini belirten Tursun, yüksek doz A vitamini içeren bu gıdaların fetüs üzerinde toksik etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Etin yanında yeşillik ve salata tüketilmesinin demir emilimini artıracağını söyleyen Tursun, tatlı tercihlerinde de şerbetli olanlar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu kaydetti.