Konya
Parçalı az bulutlu
15°
Aksaray
Parçalı bulutlu
16°
Karaman
Açık
13°
Ara
Anadolu'da Bugün Sağlık Konya'da kanser tedavisinde yeni dönem: “Tek tip” yaklaşım tarihe karışıyor

Konya'da kanser tedavisinde yeni dönem: “Tek tip” yaklaşım tarihe karışıyor

Kanser tedavisinde “tek tip” yaklaşımın yerini kişiye özel genetik analizlere dayalı hedef odaklı tedavilerin aldığı, uzmanlar tarafından “moleküler devrim” olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Son yıllarda metastatik kanser tedavisinde standart kemoterapi ve radyoterapinin sınırlı başarı oranlarının tıp dünyasını yeni arayışlara yönelttiği belirtildi.

Medicana Sağlık Grubu Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. H. İbrahim Petekkaya, kanser tedavisinde “tek tip yaklaşım” döneminin geride kaldığını belirterek, kişiye özel tedavilerin ön plana çıktığını söyledi.

“Kanser artık her hastada farklı bir genetik yapıya sahip” diyen Petekkaya, tümörlerin DNA ve RNA düzeyinde incelenmesiyle tedavinin daha hedefe yönelik hale geldiğini ifade etti.

Uzman isim, geleneksel yöntemlerin yerini alan kişiselleştirilmiş onkolojinin merkezinde genetik analizlerin bulunduğunu vurgulayarak, “Her hastanın kanser profili farklıdır, bu nedenle tedavi de bireyselleştirilmelidir” dedi.

Yeni nesil dizileme (NGS) teknolojisi sayesinde tümör örneklerinden binlerce genetik bölgenin saniyeler içinde analiz edilebildiğini belirten Petekkaya, bu yöntemle doğru ilacın seçilebildiğini, gereksiz kemoterapiden kaçınılabildiğini ve direnç mekanizmalarının öngörülebildiğini söyledi.

Akıllı ilaçlar ve immünoterapinin bu yeni yaklaşımın en önemli parçaları olduğunu ifade eden uzman, bu tedavilerin sadece kanserli hücreyi hedef alarak sağlıklı hücrelere daha az zarar verdiğini dile getirdi.

Petekkaya ayrıca “likit biyopsi” yöntemiyle sadece kan örneği üzerinden bile genetik değişimlerin tespit edilebildiğini belirterek, erken teşhiste önemli bir dönüm noktasına gelindiğini söyledi.

Uzman, “En iyi tedavi hastaya özel olan tedavidir” ifadeleriyle kişiselleştirilmiş onkolojinin geleceğin en önemli yaklaşımı olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *