Gebelik Ve Koronavirüs Aşısı: Aşı Olmalı Mıyım?

Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün gebelik açısından incelendiğinde bebek ve gebe üzerinde oluşturduğu etkileri özellikle pandemi sürecinde en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri oldu.

Gebelik Ve Koronavirüs Aşısı: Aşı Olmalı Mıyım?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Büyükşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayişe Günenç, John Hopkins Üniversitesi Kadın Doğum Profesörü Prof. Dr. Jeanne Sheffield’ın gebelikte koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanmamak ve tedavi süreci hakkındaki önerileri ve araştırmalarından derleyerek paylaştığı bilgiler şu şekilde:

“Gebelik, bağışıklık sisteminin solunum enfeksiyonlarına daha yatkın olduğu bir dönemdir. Bu dönemde gebe olanlar veya gebelik düşünen kadınların koronavirüsten korunmak için daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Herhangi bir solunum semptomu varlığında gerekli koruyucu önlemleri alarak hekim başvurusunda gecikmemeleri önemlidir. Bazı koronavirüs aşıları (Pfizer/Biontech ve Moderna, belli şartlar altında AstraZeneca) dünyanın prestijli aşı ve besin düzenleme kurumu olan FDA tarafından onaylanarak gebelere uygulanmaya başlanmıştır. İkinci bir önemli aşı olan grip yani influenza aşısının da gebelik döneminde uygulanması gripten korunmak açısından önerilmektedir.”

The New England Journal Of Medicine tarafından mRNA aşısı (Pfizer/Biontech ve Moderna) uygulanan gebeler üzerinde yapılan bir çalışmada bu aşıların gebelerde kullanımının etkileri ve güvenliği üzerine araştırma yapıldığından da bahseden Dr. Günenç, “Bu çalışmada gebelerde (aynı sağlık durumunda olan ve gebe olmayan kişilerle karşılaştırıldığında) koronavirüs hastalığının ağır geçme riskinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. 35 bin 691 gebe üzerinde yapılan bu çalışmada mRNA aşıları için önerilen dozlar uygulandığında en sık görülen yan etki enjeksiyon yerinde ağrı olmuştur. Baş ağrısı, ateş, titreme ve kas ağrısı ise daha az sıklıkla görülen yan etkilerdir.” dedi.

Konu ile ilgili izlenmesi gereken yolla ilgili de bilgi veren Dr. Günenç, “Tabii ki takibinizi gerçekleştiren doktorun hamile kişinin sahip olduğu ek hastalıklar doğrultusunda doktorunuzun önerisi ile aşı olmanız en doğrusu olacaktır. Burada belirtilen öneriler dünyaca kabul görmüş dergi ve kurumların herkese açık bir şekilde paylaştığı öneriler olmalıdır.”açıklamalarını yaptı.

Gebelerde hangi aşının tercih edilmesi ile ilgili de açıklamalar yapan Dr. Günenç, “Eğer hamileyseniz ve henüz bir koronavirüs aşısı olmadıysanız, FDA’nın önerileri doğrultusunda Pfizer/BioNTech veya Moderna aşısı olmanız tercih edilir. Ülkemiz şartlarında bu aşılardan şuan da ulaşılabilir olanaşı Pfizer/Biontech aşısıdır. Bu önerinin nedeni, bu aşıların aşılama uygulanmış olan diğer ülkelerde hamilelik sırasında daha yaygın olarak kullanılması ve kısa dönem araştırma sonuçlarında da herhangi bir güvenlik endişesinin tespit edilmemesidir. En önemli endişe kaynaklarından olan bir soruyu cevaplamak için de şunun belirtilmesi gerekir: Aşı, size veya bebeğinize koronavirüs bulaştıramaz.” diye konuştu.

 

Dr. Günenç son olarak, “Şu unutulmamalıdır ki, koronavirüs hastalığından korunmak için etkin yöntemler; maske, temizlik, sosyal mesafe ve aşıdır. Sağlıklı ve mutlu nesiller için kurallara uyalım, aşı olalım. Kurallara uymayan ve aşı olmayan kişileri uyaralım.” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.