En yaygın vitamin eksiklikleri
Araştırmalara göre çoğu insan doğru ve sağlıklı beslenmediği için belirli vitaminleri de alamıyor. Vücudumuz için hayati öneme sahip bu vitaminler neler? En yaygın vitamin eksiklikleri!!
Araştırmalara göre, çoğu insanın beslenmelerinde D vitamini ve Kalsiyum almıyor. D vitamini için birincil kaynaklardan biri güneş ışığı olduğundan dolayı, D vitaminini beslenme yoluyla almak oldukça zor.
Sıkça karşılaşılan besin eksiklikleri
Besin Maddesi | Eksiklik Yüzdesi | Eksikliğin Sonuçları | Doğal Olarak Bulunduğu Kaynaklar |
---|---|---|---|
D Vitamini | %96 (Güneş ışığı birincil kaynak) | Kemik zayıflığı, düşük bağışıklık | Mantarlar, sığır eti, balık, yumurta sarısı |
A Vitamini | %51 | Görme kaybı, körlük | Yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve sarı renkli sebzeler |
Kalsiyum | %50 | Kemik zayıflığı, kramplar | Süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler |
C Vitamini | %43 | Yorgunluk, iskorbüt | Narenciye meyveleri, brokoli, tatlı patates, domates |
B6 Vitamini | %15 | Uyuşma, karışıklık, halsizlik | Balık, patates, narenciye dışı meyveler, sakatat |
Demir | %8 | Yorgunluk, halsizlik | Kırmızı et, kümes hayvanları, baklagiller |
B12 Vitamini | %4 | Nefes darlığı, yorgunluk | Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri |
D vitamini eksikliği kaslarda ve kemiklerde ağrı ve sızılara, yorgunluğa ve hatta depresyona neden olur. Uzun süreli düşük seviyeler osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilir. Kemiklerin kırılgan ve dayanıksız hale gelmesine ve kolayca kırılmasına neden olur. D vitamini eksiliği aynı zamanda düşük kalsiyum seviyelerinin de sebebidir.
D vitamini mantar, dana eti, balık ve yumurta sarısında doğal olarak bulunurken, aynı zamanda süt, tahıllar ve kahvaltılık barlara da sonradan eklenerek D vitamini seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Bu arada, nüfusun yaklaşık %50'sinin A vitamini ihtiyacını karşılamadığı da tahmin ediliyor . A vitamini eksikliği görme kaybına, cilt sorunlarına, yara iyileşmesinin gecikmesine ve kısırlığa yol açıyor.
İnsanların yarısı Kalsiyum eksiliği sorunu ile kaşı karşıyadır. Kalsiyum eksikliğinin başlıca nedenleri arasında yetersiz kalsiyum içeren gıdalar tüketmek, D vitamini ve magnezyum eksiklikleri de yer alır. Bunun dışında, bazı kanser tedavileri ve kortikosteroid türevi ilaçlar da kalsiyum düzeylerini düşürebilir. Fazla miktarda sodyum (tuz) ve fosfor alımı da kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Ayrıca, kronik böbrek hastalıkları ve paratiroid bezine ait bozukluklar da kalsiyum seviyelerinde düşüşe neden olabilir.
En fazla eksik olan vitaminlerden biri de C vitaminidir. C vitamini eksikliği, iskorbüt olarak bilinen ve tarihî öneme sahip bir beslenme bozukluğudur. Vücudun sağlıklı kalabilmesi için gerekli olan C vitamini, serbest radikallerin hücrelerde yarattığı hasara karşı güçlü bir antioksidan görevi görür. Ayrıca, C vitamini cilt, kıkırdak, kemik ve dişlerin büyüme ve onarımında da rol oynar.
Düşük oranlarda da olsa eksik olan vitaminlerden biri de B6 vitaminidir. B6 vitamini, birçok besinde doğal olarak bulunan kan hücresi oluşumunda görev alan, metabolik faaliyetlere yardımcı, enzim reaksiyonunun önemli bir parçası olan, bağışıklık sistemini destekleyici vitaminlerden biridir. B6 vitaminini vücut kendi başına üretilemediği için dışarıdan gıdalar ve takviyeler aracılığı ile alınabilir.
Anemi olarak bilinen hastalık, demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. B12 vitamini, folik asit gibi farklı vitamin eksikliklerine veya kan hastalıklarına bağlı olarak da anemi sorunu ortaya çıkabilir. Demir eksikliğine bağlı olarak görülen anemilerin en yaygın nedeni beslenmeye ilişkilidir. Demir içeriği yüksek olan et, yumurta gibi besinlerin yetersiz tüketimi, hayvansal besinleri içermeyen vejetaryen ve vegan beslenme gibi durumlar demir eksikliği anemisinin temel nedenleridir.
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
İşlenmiş gıdalar ve karbonhidratlar enerji açısından zengin fakat besin (vitaminler) açısından fakirdir. Uzmanlar vücudun tüm gereksinimlerini karşılamak için besin açısından zengin ve doğal yiyecekleri (meyveler, sebzeler, belirli etler, yumurtalar, süt ürünleri ve tam tahıllar) önermektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.