Yapılan araştırmalara göre düzenli kahve tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre yaşam süresi daha uzun olduğunu söyleyen Diyetisyen İlayda Kaya, kahve ve sağlık ilişkisine dair merak edilenleri anlattı. Diyetisyen İlayda Kaya, yapılan araştırmalara göre düzenli kahve tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre yaşam süresi daha uzun olduğunun görüldüğünü belirtti.
Kahvenin kalp rahatsızlıkları, felç, böbrek hastalıkları, alzheimer, demans, parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azalttığını da anlatan Dyt. Kaya, kahvenin yararlarını şöyle anlattı:
“Hücre yapısını korur ve kontrolsüz çoğalmayı önler. İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur. Kafein sayesinde zihinsel performansı olumlu yönde etkiler, iş verimliliğini ve konsantrasyonu arttırır. Metabolizma hızını önemli ölçüde arttırarak yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olur. Fiziksel performansı arttırır. Kahve içerdiği kafein sayesinde, adrenalin hormonunu arttırır.”
Dyt. Kaya, sağlıklı bireylerin günde 1-2 fincan Türk kahvesi ya da filtre kahve içmesinin yararlı olduğunu söylüyor.
Gerekenden fazla tüketim olduğu durumlarda kahvenin yanında bol su tüketilmesini öneren Dyt. Kaya, kilo kontrolü için kahvenin sade tercih edilmesinin gerektiğini hatırlatarak, “Kahvenin kalorisi sade olması koşuluyla yok denecek kadar azdır. Bu nedenle kilo kontrolü için beslenmeye eklenebilir. Kahvenin kalorisini arttıran içine eklenen süt, krema, aroma verici gibi maddelerdir” dedi.