Acil olmayan diş tedavisi ertelenmeli

Diş Tabibi Eylem Kaleli, Covid-19 sürecinde diş tedavileri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Kaleli, zorunlu haller dışında diş tedavilerinin ertelenmesi gerektiğini ifade etti

Acil olmayan diş tedavisi ertelenmeli
Yayınlanma:
Güncelleme:

Koronavirüs salgını sağlık hizmetlerine erişim şeklimizi değiştiriyor ve bu durum diş tedavileri için de geçerli. Diş tedavilerinde koronavirüsün yayılmasını en aza indirmek için maksimum seviyede önlemler alınmaya devam ediliyor. Diş hekimlerinin yeni koronavirüs enfeksiyonundan etkilenme riskinin fazla olduğunu belirten Diş Tabibi Eylem Kaleli, “Diş hekimliği Covid-19 bulaşma riski en yüksek olan mesleklerden biridir. Diş hekimlerinin yakın yüz yüze teması, kullanılan aletlerden ortaya çıkan, aerosollerin uzun süre havada asılı kalması bu riski arttıran en önemli faktörlerdendir. Hasta, hekim ve hekim asistanlarından herhangi biri koronavirüs hastalığına sahip ise; virüsün birbirlerine ve hatta sonraki hastalara da bulaşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle hastalarımızda Covid-19 belirtileri varlığında, son 14 gün içerisinde yurtdışı seyahati ya da bağlantısı varsa diş hekimlerine başvurmamalıdırlar. Sadece acil durumlarda, diş hekimine başvurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“REFAKATÇİ GÖTÜRMEYİN”

“Acil olmayan tedavilerinizi mümkün olduğunca ertelemeye çalışın” diyen Dt. Kaleli, “Muayenehaneye gelirken maske takmayı ihmal etmeyin. Bekleme alanlarında hastaların bir arada bulunmasından dolayı oluşabilecek bulaşma riskinin azaltmak için randevulara tam zamanında gelmeye özen gösterin. Mümkünse yanınızda refakatçi götürmeyin. Eğer refakatçi ile gidecekseniz havada kalan aerosollerin bulaş riskinden dolayı kliniğe girmemesine özen gösterin” diye konuştu.

HANGİ DURUMLAR ACİL?

Diş hekimine gitmeyi gerektirecek acil durumları Kaleli şöyle sıraladı: “Dişin sinir dokusu kaynaklı şiddetli diş ağrısı, şişmeye neden olan apse veya bakteriyel enfeksiyon, 20 yaş dişi kaynaklı şiddetli ağrı, diş çekimi sonrasında çekim bölgesinde oluşan ağrı, ağız bölgesindeki ağrılı ülserler, ortodontik tel kırılmasına bağlı oluşan ağrı ve yaralanmalar. Diş kırıkları, dişin yerinden tamamen çıkması, çene ve yüz bölgesinde meydana gelen kırıklar. Kanama, hastanın havayolu açıklığını tehdit eden ağız içi veya dışı enfeksiyonlar. Medikal sorunu olan hastalar. Dikiş alınması, geçici restorasyonların kırıkları/kaybı, hareketli protez kullanımına engel olan vurukların aerosol oluşturmayacak şekilde tedavisi yeni doğan dudak- damak yarıklı hastaların beslenme plağı uygulamaları, malignite şüphesi bulunan durumlarda diş hekimine gidilmeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.