Oruçta açlık ve susuzluk şikayetlerine öneriler

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, uykusuzluk, susuzluk, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık gibi sağlık problemlerini çözmek için soluğu aktarlarda alıyor. Konya esnaflarından Yasin Çetinkaya ve Resul Ehliz vatandaşlara Ramazan ayı için tavsiyelerde bulundu.

Oruçta açlık ve susuzluk şikayetlerine öneriler
Yayınlanma:

Ramazan ayının gelmesiyle susuzluk, halsizlik, uykusuzluk, baş ağrısı, mide ve ülser rahatsızlığı yaşayan vatandaşlar aktarlara büyük ilgi gösteriyor. Konya’da uzun yıllardır aktarlık mesleğini sürdüren  Resul Ehliz oruçlu insanların su sıkıntısı çekmemeleri için sahurda meyan kökü şerbeti, günün yorgunluğunu atabilmeleri için iftarda ekinezya çayı, uykusuzluk, sinir ve stres için melisa oğul otu içmelerini önerdi. Baş ağrısı içinse çörek otu, çörek otu yağı ve aslanpençesinin yoğurtla yenilebileceğini söyleyen Ehliz, “Mide ve ülser rahatsızlığı olan vatandaşlar sadece Ramazan ayında gelmiyorlar. Ramazan ayı haricinde de vatandaşlar mide ile ilgili şikâyetlerde bulunuyorlar. Mide rahatsızlığı çeken vatandaşlarımıza sabah akşam aç karna bir tatlı kaşığı kudret narı macunu tüketmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

RAMAZAN’DA SUSUZLUĞUNUZU DEMİRHİNDİ ŞERBETİ İLE  GİDERİN

Vatandaşların ramazan ayında daha çok susuzluk, hazımsızlık, kabızlık, mide ve uykusuzluk şikâyetiyle geldiklerini belirten Aktar Yasin Çetinkaya ise oruç tutarken susuzluk hissini azaltmak için vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulundu. Çetinkaya, “Ramazan’da susuzluğu giderecek püf nokta demirhindi şerbetidir. Demirhindi şerbeti şifa kaynağı olmasının yanı sıra ferahlatıcı özelliği ile oruçlu günlerin en büyük destekçisidir” dedi. Şerbetin yapılışını anlatan  Yasin Çetinkaya, "250 gram demirhindiyi geceden 2,5 litre suyun içine ıslıyoruz. Daha sonra 1 bardak bal ya da şeker ekliyoruz. Sabah kalktığımızda şerbetin içine, 2 tane zencefil, 2 tane tarçın, 2 tane karanfil ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynaması tamamlanan şerbeti soğutmaya alıyoruz, soğuduktan sonra dolabımıza koyuyoruz. Vücudun direncini artırma özelliğine sahip olan demirhindi, Ramazan ayı dahil yıl genelinde kullanılması gereken bir şerbet. Ramazan ayında kullanılan asitli içeceklerden çok daha sağlıklıdır" diye konuştu.

ŞERBETLERİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Ramazan ayında içilen şerbetlerin sağlık açısından önemli faydalarının bulunduğunu kaydeden Çetinkaya, "Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özelliklerinin olduğu biliniyor. Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler. Vücudu rahatlatır" şeklinde konuştu. Çetinkaya son olarak vatandaşlara  tuzlu yiyeceklerden, ağır yemeklerden kaçınmalarını, bol bol demirhindi bitkili, güllü ve meyan köklü  şerbetler tüketmelerini, uykusuzluk ve sinir sistemleri rahatsızlıkları içinse kantaron ve papatya bitkisi tüketmelerini tavsiye etti.

Muhabir: Hanife Şahiner

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.