Açıktan oruç yemek

Ramazan'da oruç tutmak Müslümanlar için büyük önem taşır. Milyonlarca Müslüman on bir ayın sultanı olarak bu ayı beklemektedir. Peki ya oruç tutmayanlar? Belli başlı sebepleri olan ve oruç tutmayan kişilerin, oruç tutanların yanında bir şey yemesi günah mıdır? Hastane de hasta olarak yatanlar ne yapmalı? İşte birçok sorunun cevabını haberimizden bulabilirsiniz

Açıktan oruç yemek
Yayınlanma:
Güncelleme:

Soru: Allah’ın bildiği kuldan saklanmaz diyerek açıktan oruç yiyenler oluyor. Günah değil midir?

Günahı, açık da, gizli de işlemek caiz olmaz. Fakat nefsine, şeytana uyarak günah işleyen, günahını gizlemelidir! Günahı gizlemek birkaç yönden faydalıdır: Birincisi eğer günahlarımız açığa çıkmamışsa sevinmelidir! Cenab-ı Hak, 'Günahı gizleyin' buyuruyor. Peygamber Efendimiz de buyurdu ki: 'İnsan günahını dünyada gizlerse, Allahü Teâlâ da, kıyamette, bu günahı kullarından saklar. (Müslim) İkincisi Allahü Teâlâ açıktan, çekinmeden günah işleyenlere daha çok buğzeder. Fakat üzülerek günahını gizleyenleri, gizlediği için affedebilir. Hadis-i Şerifte buyuruldu ki: 'Bir günaha düşen, günahını gizlesin! Allahü Teâlâ'nın örtüsünü onun üzerinde bulundursun!' (Müslim) Günah işlerken halktan olsun utanmalıdır! Başkasını kendi hakkında konuşturmamak, gıybetini ettirmemek için günahı gizlemelidir! Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki: 'Haya tamamıyla hayırdır.' (Buhari) Hayasızın dini olmaz ve hayasız kişi cennete giremez. (Deylemi) Kötü örnek olmamak, başkalarının da günah işlemesine cesaret vermemek için günahı gizlemeli! Böyle sebeplerden dolayı açıktan günah işlememeli, gizli de olsa günah işlemekten sakınmalı! Çünkü günahlar öldürücü zehirdir. İmanı olan günah işlemekten çok korkar. Hadis-i Şerifte buyuruldu ki: 'Mümin, günahını dağ gibi görür, üzerine düşeceğinden korkar. Münafık ise, günahını, burnuna konmuş, hemen uçacak bir sinek gibi görür.' (Buhari) İslam Ahlakı kitabında deniyor ki: Özrü yok iken, Ramazan günü aşikâre yiyen, içen, mürted olur. (Feyziyye) Seadet-i Ebediyye kitabında da şöyle deniyor: 'Ramazan-ı şerifte umumi yerlerde, Müslümanların karşısında, oruç yiyenlerin ve oruç tutanları aldatarak, oruç tutturmayanların imanı gider.'

BU İKİ İFADEYİ ANLAYAMADIK. AÇIKTAN ORUÇ YİYEN KÂFİR Mİ OLUYOR?

Hayır büyük günah işleyene kâfir denmez. Burada, oruç emrini hafife almanın, farz olduğunu inkâr etmenin, oruç tutmamayı zımnen teşvik etmenin küfür olduğu bildiriliyor. Her farz böyledir. Mesela açık gezen bir kadın, kapanmanın Allah’ın emri olduğunu biliyor, inanıyor ve beğeniyorsa, çeşitli sebeplerle kapanamıyorsa, buna kâfir denmez. Kapanmayı Allah’ın emri kabul etmiyorsa veya kabul edip beğenmiyorsa, açık gezdiği için hiç üzülmüyorsa, küfür olur.

Soru: Hastanede hasta olarak yatıyorum. Oruç tutacak durumum yok. Hastanede gizli yiyip içme imkânım da yok. Açıktan oruç yemek günah olur mu?

Hasta olduğunuz belli, yani oradakiler bunu biliyor ve görüyor, gizleme imkânı da yoksa açıktan yiyip içmek caiz olur. 

Soru: Dinin bildirdiği bir özür sebebiyle oruç tutamayan bir kimse, açıktan yiyip, içebilir mi?

Özrü olan kimseler, oruç tutamadıkları günler, gizli yemelidirler. Ramazan-ı şerifte umumi yerlerde, Müslümanların karşısında, oruç yiyenlerin ve oruç tutanları aldatarak, oruç tutturmayanların imanı gider. Ramazan günlerinde lokanta, aşhane, gazino, büfe gibi yiyip içme yerlerini işletmek günahtır. Bunların, oruç yiyenlerden kazandıkları, helal ise de, zararlıdır. Buralarını iftardan sonra açmalıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.