Konya
Açık
3°
Aksaray
Parçalı bulutlu
2°
Karaman
Parçalı az bulutlu
5°
Ara
Anadolu'da Bugün Politika YRP Konya Milletvekili Ali Yüksel: "Doçentlik unvanı artık merkezi sınavla verilsin"

YRP Konya Milletvekili Ali Yüksel: "Doçentlik unvanı artık merkezi sınavla verilsin"

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, doçentlik unvanının daha adil ve objektif verilmesi için merkezi sınav sistemi önerdi.

MUHABİR: Alara Çifçi
Okunma Süresi: 2 dk

Yeniden Refah Partisi, akademik liyakatin daha objektif kriterlerle ölçülmesi ve üniversitelerde bilimsel kalitenin ülke genelinde eşit biçimde değerlendirilmesi amacıyla doçentlik unvanının merkezi bir sınav sistemiyle verilmesini önerdi. Bu kapsamda hazırlanan yazılı soru önergesi, Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

TBMM Başkanlığı’na sunulan soru önergesinde, mevcut doçentlik sisteminde uygulama ve değerlendirme süreçlerinde alanlar arası farklılıklar, sübjektif değerlendirmeler ve zaman zaman suiistimaller yaşanabildiğine dikkat çekildi. Akademik kariyerin en önemli aşamalarından biri olan doçentlik sürecinin daha şeffaf, adil ve ölçülebilir hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Önergede, akademik liyakatin objektif kriterlerle ölçülmesi, bilimsel kalitenin ülke genelinde eşit biçimde değerlendirilmesi ve nitelikli akademisyenlerin yetiştirilmesi için merkezi bir sınav sisteminin önemine işaret edildi. Bu doğrultuda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) bugüne kadar birçok ulusal ölçekte sınavı yüksek güvenlikli ve başarılı bir şekilde yürüttüğü hatırlatıldı.

Yeniden Refah Partisi, doçentlik sürecinde de ÖSYM tarafından uygulanacak bir Doçentlik Merkezi Sınav Sistemi (DMSS) modelinin hayata geçirilmesinin, sürecin hem objektifliğini hem de güvenilirliğini önemli ölçüde artıracağını savundu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak cevaplaması talebiyle sunulan soru önergesinde, doçentlik unvanının verilme sürecine ilişkin mevcut uygulamaların yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve merkezi sınav sistemine geçilmesine yönelik bir çalışmanın olup olmadığı soruları yöneltildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *