TBMM Başkanı Şentop: Çocuğa istismar en ahlaksız suç
TBMM Başkanı Şentop, altı yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığına yönelik iddialara ilişkin, bu tür suçların iğrenç, en ahlaksız bir suç olduğunu vurguladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği kanun teklifine imza attığı için "tarafsızlığını kaybettiği" eleştirilerine yönelik, "Bu eleştiren arkadaşların başörtüsüne ve dini sembollere olan düşmanlığının bir tezahürü." değerlendirmesinde bulundu.
Şentop, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.
Altı yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığına yönelik iddialara ilişkin soruyu yanıtlayan Şentop, bu tür suçların iğrenç, en ahlaksız bir suç olduğunu vurguladı. Çocukların ebeveyninin koruması haricinde, toplumun ve devletin de gözetimi altında olduğunu belirten Şentop, olayı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ve kendilerinin de takip edeceğini, bu konularda kesinlikle müsamaha gösterilmemesi gerektiğini söyledi. Şentop, suçun şahsiliği ilkesine vurgu yaparak toplumun bütününü veya bir kesimin tamamını itham eden yaklaşımları yanlış bulduğunu belirtti.
Benzer konularda yargının yeterince hızlı ve etkin harekete geçmediği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Şentop, yargının yavaşlığı konusunda herkesin şikayetçi olduğunu ancak bunun keyfiyetten kaynaklanmadığını dile getirdi. Yargının "şipşak karar veremeyeceğini" söyleyen Şentop, iş yükünün fazla olmasının yanında yargının konuyu akla gelebilecek her yönüyle ele alıp kanaate varması gerektiğini ve bunun da zaman aldığını kaydetti.
Şentop, bu tarz olaylar yaşandığında kimi tarikatlar ve cemaatlerle ilgili tartışmaların da gündeme geldiği; eleştiri veya bazen bir suçlamaya karşı karşıya kaldıkları belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine, insanların toplumda sadece bireyler, fertler olarak yaşamadığını söyledi. Toplumun her kesiminde, sadece dini, manevi anlamda birliktelikler değil başka anlamda birlikteliklerle oluşan dernek, vakıf gibi yapılar da olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada önemli olan şudur: Bunların esasen en temelde hukuk kurallarına uygun hareket etmeleri gerekir. Yani nasıl insanlar şahsen, fert fert suç işleyemezlerse, suç işleme özgürlüğü yoksa bir araya geldiklerinde de bu yoktur. Eğer yapılanlar, fiiller bir suç teşkil eder, mahiyet kazandığı zaman veya benzer bazı olaylarda olduğu gibi bazı ahlaki genel ahlaka aykırı birtakım sonuçlar ortaya çıkmaya başladığı zaman burada şüphesiz müdahale gerekir. Bunda kimsenin bir tereddüdü yok ama toplum kesimlerini rahatsız edecek birtakım yaklaşımlar ve topyekun kolektif suçlamalar çok tehlikelidir."
Şentop, "Bir tarikat veya bir cemaat yapılanması kurmak veya onunla bir aidiyet ilişkisine girmek hukuki bir koruma sağlamaz. Bir fiil, bir suç teşkil ediyorsa bunun gereği yapılır. Bunu çıkarıyorum söylediklerinizden, değil mi? " sorusuna, "Tabii. İnsanlar fert fert nasıl ceza kanunu karşısında sorumluysalar, bir araya gelmeleri halinde bu sorumluluktan kurtulamazlar. Nerede olursa olsun, nereye saklanırsa saklansın bu tür suçları işleyenlerin üzerine kararlılıkla gitmek gerekir. Hiç kimseye özel bir muamele ve himaye olmaması lazım, hukukun gereği budur." karşılığını verdi.
TBMM GENEL KURULUNDAKİ KAVGA
TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sırasında çıkan kavgada İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün yaralanmasına da değinen Şentop, olay meydana geldikten sonra İYİ Parti Grup Başkanvekilini arayıp bilgi aldığını, TBMM Genel Sekreteri'nin de hastaneye giderek kendisini bilgilendirdiğini kaydetti.
Hüseyin Örs'ün, parti fark etmeksizin milletvekillerinin sevdiği, insani ilişkilerinde nazik biri olduğunu vurgulayan Şentop, "Bu fiilin, yapan arkadaşımızı da üzdüğünü ifade etmek isterim. Onunla da konuştum. O da üzüntüsünü, olmaması gereken bir şey olduğunu ifade etti. Ne olursa olsun bu fiil tasvip edilecek bir şey değildir. Parlamento çatısı altında olması çok daha vahimdir. Bundan büyük üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. İnşallah bunun tekrarlanmaması için ben ve bütün milletvekili arkadaşlarımız gereken hassasiyeti gösterecektir." ifadelerini kullandı.
Şentop, olayın öncesinde ve sonrasında yaşananlar olduğunu da dile getirerek, "Başka grupların Zafer Işık'ın üzerine gitmesiyle ilgili veya sonrasında Zafer Işık'ın darbedilmesiyle ilgili hususlar da var işin içinde. Öbür taraftan hakareti aşan sövmeye varan bazı sözler de var. Tansiyonu yükselten hususlar. Bunu bir bütünlük içinde de görmek lazım. Kimsenin kimseye vurmaması, yine bu olaydan sonra başkalarının başkalarına vurmaması, darbetmemesi gerekir." dedi.
MECLİS BAŞKANI'NIN TARAFSIZLIĞI
Şentop, başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifinde imzası bulunması ve bu konuda Cumhurbaşkanı ile görüşmesi nedeniyle "tarafsız davranmadığı" yönündeki eleştirilerle ilgili soruya da cevap verdi.
Şentop, Meclis Başkanı'nın tarafsızlığı ile ilgili Anayasa ve İçtüzük maddelerinin açık olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"TBMM Başkanı bir milletvekilidir ve milletvekillerinin sahip olduğu haklara, yetkilere sahiptir. Onun dışında anayasada Meclis Başkanı'yla ilgili bir sınır çizilmiş. Ama buna böyle tarafsızlık gibi ne olduğu veya bunu söyleyen gazeteci arkadaşların, milletvekillerinin içini dolduracağı bir muğlak kelime kullanmamış. Açık, çok somut bir sınır var. 'Siyasi partisinin faaliyetine katılamaz ve grup toplantılarında grup faaliyetlerine katılamaz. Meclis içinde olsun, Meclis dışında olsun katılamaz'. Dediği bu. Meclis Başkanı'nın neler yapıp yapamayacağını bazı arkadaşlarımızın kendi zihinlerinden, kafalarından uydurmuş oldukları çerçevelerle tayin etmek mümkün değil. Bunlar saçmalıktır. Önce bilgi sahibi olmak lazım."
Meclis Başkanının daha aktif siyaset yaptığı ülkeler de bulunduğunu dile getiren Şentop, Meclis Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'yla her zaman görüşebileceğini söyledi.
Şentop, Meclis başkanlarının daha önce de kanun ya da anayasa teklifleri verdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Bugün beni eleştiren arkadaşlarımızın imzalarının da bulunmuş olduğu bir kanun teklifine, 2020'de imza attım. Yassıada Mahkemelerini kaldıran bir kanun teklifi vardı. O kanun teklifine ben de imza attım ve bugün beni eleştiren grup başkanvekilleri, parti yetkilisi arkadaşlarım, farklı partilerden imzalarının bulunduğu bir metin. Dolayısıyla bir kere teorik olarak anayasaya, mevzuata baktığımızda böyle bir engel yok. Daha önce kanun tekliflerine atmışım, bilmeleri mümkün mü? Bu kadar detayı bilmeyebilirler ama birlikte imzaladığımız kanun metnini de bilmiyorlarsa ona ben hayret ederim. Peki mesele ne? Şunu açık burada söyleyeceğim, kimse kusura bakmasın; başörtüsüyle ilgili olduğu için bu düzenleme, zihinlerinin altında bu eleştiren arkadaşların başörtüsüne ve dini sembollere olan düşmanlığının bir tezahürü. Başkanları imza atmış, ben imza atmışım, hiç kimse sesini çıkarmamış, başörtüsüyle ilgili olunca ses çıkarıyorsa o zaman bu açıkça başörtüsü düşmanlığı, dini semboller, değerler düşmanlığıdır benim kanaatime göre. Konu çok açık. Hiç tartışılacak bir tarafı yok."
Şentop, konunun tekrar Türkiye'nin gündemine getirildiği zamana kadar bu mesenin kapandığını düşündüğünü söyledi.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA MECLİS BAŞKANLARI TÜRKİYE'YE GELİYOR
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri ilgili bir soruya cevap veren Şentop, her iki ülkenin daha önce bazı taahhütlerde bulunduğunu, süreci takip ettiklerini belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştüğünü hatırlatan Şentop, "Ben çok samimi bir yaklaşım içerisinde olduğunu gördüm." dedi.
Şentop, konuya derinlemesine ele aldıklarını, ocak ayı içerisinde ise İsveç ve Finlandiya meclis başkanlarının Türkiye'ye geleceğini ve bunun ikili görüşmeler anlamında bir ilk olacağını kaydetti. Somut bazı adımlar beklediklerini dile getiren Şentop, bu adımların atılmasından sonra Türkiye'nin kararını vereceğini belirtti.
F-16'LARIN SATIŞININ GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANIYORUM
Şentop, dünyada yılın olayının Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ile İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatı olduğunu söyledi.
Türkiye'de yılın olayının TOGG otomobilinin üretilmesi olduğunu dile getiren Şentop, dünyada yılın kişisinin ise Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşta esirlerin değişimi, tahıl koridorunun oluşturulması başta olmak üzere savaşın çözümü için önemli başarılara imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaydetti.
Şentop, Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınmasına ilişkin bir soruya ise "Musk'ın Twitter'ı satın alması çok önemli sonuçlar doğuracak gibi görünüyor. Gidişatı olumlu görüyorum." karşılığını verdi.
Şentop, bazı lobilerin engelleme faaliyetlerinin olduğunu ancak müttefikliğin gereği olarak F-16 savaş uçaklarının satışının gerçekleşeceğine inandığını söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.