İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş’tan hükümetin tarım politikalarına sert eleştiri: Milletin ağzının tadını bozdunuz!

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, AK Parti hükümetinin tarım politikalarını eleştirdi. Yokuş, “Bir şekerimiz vardı ağzımızı tatlandırdığımız onu da halkımıza çok gördünüz, ağzımızın da milletin ağzının da tadını bozdunuz” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş’tan hükümetin tarım politikalarına sert eleştiri: Milletin ağzının tadını bozdunuz!
Yayınlanma:

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de konuştu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş’un konuşması şu şekilde:

“Şeker fabrikaları 2018 yılında özelleştirildi. Daha sonra TÜRKŞEKER devre dışı bırakıldı. Şeker fiyatlarının belirlenmesi TÜRKŞEKER'den çıktı, özel sektörün insafına kaldı. Siyasi iktidar yaptığı bu yanlışların ağır bedelini şimdi halkımıza ödetiyor. Yirmi dört yıl sonra Türkiye ilk defa şeker ithal eder hâle geldi. Hem de sıfır gümrükle, 400 bin ton şekere milyonlarca dolar harcayarak. Tarıma şaşı bakan Tarım Bakanı şeker ithalatını piyasa fiyatlarını düşürmek için yaptıklarını söylüyor yani ihtiyacımız yokmuş, özrü kabahatinden büyük. Buradan soruyorum: Kiraları yüzde 25 oranına dondurduğunuz gibi şeker fiyatlarını da donduruverin; elinizi tutan mı var? Benzin, mazot fiyatlarını da donduruverin; elinizi tutan mı var? Niye bunları dondurmuyorsunuz? Ama yapamazsınız. 24 yıl sonra Türkiye'yi 400 bin ton şeker ithal eder duruma düşürenler, hiçbir mahcubiyet duymuyorsunuz? Bu yıl çiftçiyi memnun edecek bir pancar avans fiyatı açıklamadığınız için TÜRKŞEKER’in 8,4 milyon ton pancar üretim kotasının çiftçiler tarafından sadece 7 milyon tonu taahhüt edildi. Bunun anlamı da önümüzdeki yıl yani bu yıl sonu daha az üretimdir yani daha az şeker üreteceğiz, daha çok şeker ithal edeceğiz. İşte, beceriksizliğinizin sonucunda Türkiye’nin geldiği nokta.

Sadece şekerin tadı kaçmakla kalmadı, vatandaşın da ağzının tadı kaçtı. Tüm gıda maddelerinde bir yılda yüzde 100’ün üstünde artış yapıldı. AK Parti iktidarından önce yani eski Türkiye’de şeker pancarı üretimimiz ekonomimize yüksek katma değer sağlıyordu, dünyadaki en kaliteli şeker pancarı üretimi ülkemizdeydi. Pancar üretimimiz destekleniyordu, halkımız da en kaliteli yerli şekeri uygun fiyata alıyordu. Çiftçimiz de üretenimiz de memnun idi ama bugün geldiğimiz nokta maalesef, çiftçimizin de mağduriyeti, halkımızın da mağduriyetidir.

AK Parti iktidarı olarak yıllardır çiftçimize vermediğiniz desteği tarım ürünlerini ithal ederek yabancı çiftçilere veriyorsunuz. Bir türlü bitmedi ithalat sevdanız. Küresel firmaların çıkarlarını gözetip yıllarca pancara düşük taban fiyatları uyguladınız. Halkımızı nişasta bazlı şekere (NBŞ) mahkûm ettiniz. Pancar üretimini maksatlı olarak azalttınız. NBŞ kullanımını rekor düzeye ulaştırdınız. Vatandaşlarımızı sağlıksız NBŞ’lere mahkûm bıraktınız.

Bir şekerimiz vardı ağzımızı tatlandırdığımız onu da halkımıza çok gördünüz, ağzımızın da milletin ağzının da tadını bozdunuz. Gerçi bozmadığınız bir şey bırakmadınız da…

Şimdi, soruyorum size: Ne zaman kendi ülkemizin, kendi çiftçimizin, kendi halkımızın faydasına bir iş yapacaksanız? Bu kürsüden söz veriyoruz: İYİ Parti iktidarında çiftçilerimiz mutlu olacak, tarım şahlanacak, halkımız sağlıksız nişasta bazlı şekerden kurtulacak, yerli üretim artacak, özelleştirilen şeker fabrikaları kamulaştırılacak, köylü yeniden milletin efendisi olacak, ‘Her fabrika bir kaledir’ anlayışıyla üretime öncelik vereceğiz, üreten nasırlı elleri baş tacı edeceğiz, iyi tarımla bağımıza, bahçemize, tarlamıza, ovalarımıza, besi damlarımıza bolluk ve bereket getireceğiz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.