İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş: Psikoloji mezunu birinin bu kurumun başında işi ne?

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, hükümetin politikaları sonucunda TEKEL işçilerinin ve tütün üreticilerinin adeta can çekiştiğini söyledi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş: Psikoloji mezunu birinin bu kurumun başında işi ne?
Yayınlanma:

AK Parti hükümeti döneminde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (TAPDK) yolsuzluğun arttığını öne süren İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş, liyakatsiz atamalar yapıldığını iddia etti.

Yokuş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Siyasi iktidarın uyguladığı yanlış politikalarla tütün üreticilerimiz can çekişiyor, binlerce TEKEL işçimiz perişan. Yılda yaklaşık 500 milyon dolar ihracat yapılırken şu an tütünde ithalata maalesef bu bedele yakın para ödüyoruz. TAPDK’nin kapatılmasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı iç piyasayı çok uluslu şirketlere peşkeş çekmekten başka bir görev yapmamıştır. Tütün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri ihraç ürünlerimiz kapsamındayken AK Parti döneminde maalesef ithal ürünlerimizin en başında gelir hâle gelmiştir. 1988 yılında yalnızca 600 ton olan tütün ithalatımız 2020 yılı itibarıyla 115 bin tona çıkmıştır yani 191 kat artmıştır. Diğer yandan, ülkemizde üretilen tütünün yüzde 75’i ihraç ediliyordu, bu ihracattan 500 milyon dolar gelir elde ediliyordu.

TAPDK’nın özerkliğini alarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanması sonucu piyasayı bir iktidar tekeline dönüştürdüler. Piyasadaki tek kamu kurumu olan TEKEL, özelleştirildi. Tütün üreticisi tüccarın yani özel sektörün insafına bırakıldı. Yerli tütünü koruma anlamında en önemli faktörlerden biri olan ton başına 3 bin dolar ithalat vergisi olan Tütün Fonu kaldırıldı. Bu durumda yurt dışından çok daha ucuz ve daha fazla tütün temin etmenin önü açılarak yerli tütün kullanımının azalmasına sebep olundu.

Ton başına alınan vergiler dış piyasa lehine sıfırlandı, iç piyasada üretilen tütüne fahiş vergiler konularak hem satılması zorlaştırıldı hem de tütün üreticileri mağdur edildi. İç piyasada üretilen sigaralarda kullanılan yerli tütün oranı önce düşürüldü, sonra ithal tütün oranı yükseltildi. Bu durum, yıllarca böyle devam etti. Bakıldı ki yerli tütün yok oluyor, üretici perişan, tepkiler geliyor, üretici borç batağında inliyor, traktörünü, tarlasını satıyor, üretimi bırakıyor ve şehre taşınıyor; bu vahim tablo karşısında sigaralarda kullanılan yerli tütün oranı birazcık yükseltildi, üreticinin gönlü alınmaya çalışıldı ama art niyeti, kötü niyeti zaten üreticiler biliyordu.

Bugün, tütün üreticilerimiz ürettikleri ürünü satabilmek için kooperatifleşmek zorunda; en az 250 üreticinin bir araya gelmesi şartını getirildi. Bu, büyük bir garabettir, üreticilerimizin önüne engeller konularak tütün sektörü düzenlenemez.

AK Parti, Tütün ve Alkol Daire Başkanlığını personel atamalarında tüm kamu kurumlarında yaptığı gibi siyasi yandaşlarına peşkeş çekti. Kurum bağımsızken kurul üyesi olan şahsı başkan yardımcısı atadı, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanınca da aynı şahsı daire başkanı olarak atadı. Şimdilerde ise psikoloji uzmanı bir yandaş başkan yapıldı. Allah aşkına kamuda bu işi yapacak liyakatli kişi kalmadı mı? Psikoloji mezunu birini bu kurumun başına neden getiriyorsunuz? AK Parti hükûmeti döneminde TAPDK’de yolsuzluk, hırsızlık almış başını gitmiştir. Olaylar savcılıklara konu olmuştur ama hiçbir tedbir alınmadı, üzerine gidilmedi. TEKEL ortadan kalktıktan sonra piyasadaki tek düzenleyici, denetleyici, bağımsız TAPDK’yi de kapatarak yalnızca bir daire başkanlığına dönüştürerek işlevsiz hâle getirdiler. TAPDK’nin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanması da memurların maaş ve özlük haklarını da dondurarak onların da hak kaybına sebep olundu. Memurların maaşlarının ve özlük haklarındaki kayıpları gidermek için tekrar düzenleme yapma gereği bile duyulmadı.

TAPDK bağımsız kurul olarak tekrar eski hâline getirilmelidir. Ülkemizde üretilen yerli tütün oranının en az yüzde 85’e çıkarılmasını, her türlü tütün ithalatında Tütün Fonu’nun ton başına 3 bin dolar vergi, 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun’a eklenmelidir. Eskiden dünyaca ünlü sigara markalarının üzerinde “Ünlü Türk tütününden üretilmiştir” diye yazardı, maalesef şimdi Amerikan tütünü sloganları paketlerinin üzerinde.

Her zaman yaptığınız gibi yerli ve millîyiz diyerek yerli ve millî tüm varlıklarımızı yok ediyorsunuz. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’in de dediği gibi Virginia tütününü, Amerikan tütününü bu ülkede inşallah adını yok edeceğiz. Onun yerine Türk tütününü ihya edeceğiz. Bunun yolu; tütün üreticisine, çiftçimize, üreticimize, millî varlıklarımıza sahip çıkmakla olur. İnşallah, o günlerin şafağı sökmek üzeredir.

Biz buradan Adıyaman başta olmak üzere bütün tütün üreticilerimize diyoruz ki: Az kaldı, sabrediniz. İnşallah, iyi günlerde buluşacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.