Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekliye 5 bin TL ‘müjdesi’ne muhalefetten yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapılacağını açıklamıştı. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, konu ile ilgili görüşlerini paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekliye 5 bin TL ‘müjdesi’ne muhalefetten yanıt
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin beklediği haberi Kabine Toplantısı sonrası açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapılacağını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları tartışmaya neden oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, konu ile ilgili görüşlerini paylaştı.

serkan-sari.jpg

CHP Balıkesir Milletvekili Sarı şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “100’üncü yıl ikramiyesi” diye açıkladığı 5 bin lira emeklilerimizde hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaratmıştır. Bunun neresi 100’üncü yıl ikramiyesi? Yazıklar olsun!

Milyonlarca emeklimiz, dul ve yetimimiz açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Her geçen gün gelen zamlarla daha da fakirleşen emeklimiz sadaka değil, kalıcı çözüm bekliyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında emeklilerimiz 1 cumhuriyet altını değerinde yani 11.500 lira ikramiyeyi hak ediyorlar.

Ayrıca, bu ekonomik soykırımda çalışmak zorunda kalan emeklilerimize ikramiye verilmemesi de büyük bir haksızlıktır. Emekli, dul ve yetimlerimize verilen sadaka gibi ikramiye de hiçbir derde derman olmayacaktır.

Sosyal güvenlikte eşitlik ve adaleti ayaklar altına alan AKP iktidarına çağrıda bulunuyoruz: Sadaka kültürü anlayışından vazgeçerek emeklilerimizin ekonomik sorunlarına pansuman yapmak yerine derhâl kalıcı çözüm üretin.”

“EMEKLİ KADERİNE TERK EDİLİYOR”

Öte yandan konu ile ilgili bir açıklama da CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent’ten geldi.

Taşkent, şu görüşleri paylaştı:

“Emeklilikte çok fazla adaletsizlik, eşitsizlik var. EYT geldi ama sorunlar bitmedi; hâlâ 5 bin gün prim mağdurları var, kısmi emeklilik mağdurları var, emeklilikte adalet arayanlar var. Bir kerelik 5 bin lira verilmesi çözüm değildir. 15 milyonu aşkın emeklinin yüzde 80’i aldığı maaşla geçinemiyor, açlık sınırının altında maaş alıyor. Bugün Türkiye’de açlık sınırı 13 bin, yoksulluk sınırı 43 bin lirayken emekli aylığının 7.500 lira olması emekliyi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmek değil mi? İktidarın politikaları emeklileri enflasyona ezdirirken emekliler kaderlerine terk edildi. Emekli aylığı yetmediği için çalışıp iş cinayetlerinde hayatını kaybeden emeklilerimiz var.”

ayca-taskent-chp.jpeg

“DESTEK DEĞİL, SADAKA!”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, emeklilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını ifade ederek, emeklilere tek seferde 5 bin TL verilmesinin destek değil, sadaka niteliğinde olduğunu vurguladı.

Şevkin’in açıklaması şöyle:

“2008 yılına kadar emeklilik maaşı asgari ücretin en az yüzde 110’u kadardı. AKP tarafından değiştirilen yasa sonrası emekliler açlık sınırının da altında kaldı. Maaş bağlama oranı düştükçe düştü, milyonlarca emekli kirasını ödeyemiyor, gıda ihtiyacını karşılayamıyor. 7.500 lira aylıkla geçim mi olur Allah aşkınıza.

Torununa harçlık vermeyi unutan emeklilere tek seferlik 5.000 lira verilmesi destek değil, sadaka niteliğindedir. Emekli vatandaşlarımıza görülen bu miktarı kabul etmiyoruz. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinemediği için çalışan emeklilerin kapsam dışında tutulması da son derece yanlıştır, eşitlik ilkesine aykırıdır. Emekli aylık oranları daha fazla zaman kaybedilmeden günün şartlarına göre yeniden düzenlenmelidir.”

muzeyyen-sevkin.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.