''Başkanlık ile parlamenter sistemi karşılaştırmıyoruz''

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, halk oylamasına götürülen anayasa değişikliğine ilişkin, "Bu anayasa değişikliğinde demokratik başkanlık sistemi ile parlamenter sistemi karşılaştırmıyoruz." dedi.

''Başkanlık ile parlamenter sistemi karşılaştırmıyoruz''
Yayınlanma:

Feyzioğlu, Konya'da bir otelde düzenlenen basın toplantısında, halk oylamasına götürülen anayasa değişikliğinin demokratik başkanlık sistemi olmadığını savundu.

Oylanacak sistem ile Cumhurbaşkanı'nın Meclis ve Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenemeyeceğini ileri süren Feyzioğlu, "Mevcut parlamenter sistemin devamı gibi takdim etmek yanlış. Bu anayasa değişikliğinde demokratik başkanlık sistemi ile parlamenter sistemi karşılaştırmıyoruz. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi' diye takdim edilen ancak bir nevi başkanlık sistemi olan bu düzenleme, demokratik başkanlık sistemi değil. Bir başkanlık sistemi doğru ama demokratik başkanlık sistemi değildir. Başkanlık sisteminin ana fikri yürütme organına oldukça geniş yetkiler verip, bunu Meclis ve yargı eliyle denetlemeye dayanıyor." diye konuştu.

Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Önümüze başkanlık sistemi ve parlamenter hükümet sistemi arasında tercih getirilseydi TBB olarak bu meseleye kurumsal olarak müdahil olmazdık. Hepimiz oy sahibi olarak katılırız, katılmayız gider oyumuzu verirdik. Meseleye kurumsal olarak 'bu sistem yanlıştır' diye girmezdik. Demokratik hiçbir başkanlık sisteminde, partisinin genel başkanı olmaz, olamaz. Partisinin genel başkanı olursa partisinden seçilecek milletvekillerinin kimler olacağı konusunda söz sahibi olur. Yani milletvekillerini belirleme gücüne sahip olur. Başkanın kendi belirlediği milletvekilleri uygulamada kendisini denetleyemez."

Feyzioğlu'nun basın toplantısına MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.