Avcı: 15 Temmuz darbe girişimi tiyatro oyunuyla anlatılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Devlet Tiyatrolarınca, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan bir tiyatro oyunu için ön hazırlık yapıldığını bildirdi.

Avcı: 15 Temmuz darbe girişimi tiyatro oyunuyla anlatılacak
Yayınlanma:

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Üzerinden 20 yıl geçen 28 Şubat'a ilişkin görüşleri sorulan Avcı, bugün 30, hatta 40 yaşında olan birinin, muhtemelen o dönemi yaşı küçük olduğundan hatırlamayacağını ifade etti.

"Bu hatırlama meselesi çok mühim." diyen Avcı, pek çok şeyi ya nezaketten, sağduyudan veya merhametten unutmanın veya unutmuş gibi yapmanın tercih edildiğini belirtti. 

Ancak sonra bu unutmaların pahalıya mal olduğunu vurgulayan Avcı, 28 Şubat'ın da bunlardan biri olduğunu vurguladı. Avcı, "Eğer biz, 28 Şubat'ı 20 yıldır doğru dürüst anlatabilmiş olsaydık, bunun magazinel taraflarının ötesinde ne tür iç ve dış saiklerle nasıl bir organizasyon olduğunu iyi anlatabilseydik muhtemelen daha sonra muhtelif şiddetlerde ya 27 Nisan gibi farklı bir mecrada ya 15 Temmuz gibi yine daha şiddetli ve kapsamlı bir biçimde yaşamazdık." değerlendirmesini yaptı. 

GENÇDES için çağrı
Bakan Avcı, GENÇDES Projesi'ne ilişkin bilgiler aktararak, geçen yıl araya giren pek çok melanet nedeniyle projenin kapsamlı uygulanamadığını, buna rağmen gençlik projelerine 8,5 milyon liralık desteğin dağıtıldığını bildirdi. Avcı, "Bunu bu yıl 54 milyon olarak artırdık. İnşallah önümüzdeki yıl daha da artırırız gelen rağbet doğrultusunda." bilgilerini paylaştı. 

Destekler için bürokrasinin de çok karmaşık olmadığını, Kültür Bakanlığının internet sitesinde GENÇDES sayfasında müracaat koşullarının ayrıntılı bulunduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Gençlerimize veya gençlerimize yönelik proje üretenlere, buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum: Gelin GENÇDES'den desteğinizi alın. Bu destek için, kişisel müracaat edilebileceği gibi tüzel kişilik, yani dernek, okul aile birliği gibi de müracaat edilebilir." ifadesini kullandı.

'Anayasa oylamasının istikrarın muhafazası için önemli olduğunu vatandaş biliyor'
Halk oylamasından "Evet" neticesi alınması için AK Parti'nin nasıl bir stratejiyle sahada olacağına yönelik soruya Avcı, bunun 25 Şubat'ta Ankara'da yapılan kampanyalı tanıtım toplantısında da anlatıldığını anımsattı.

Bakan Avcı, stratejinin daha çok "Bilgilendirme" esasına dayanacağını vurgulayarak, anayasa değişikliğiyle neyin nasıl değiştirildiği ve bunların neye yarayacağının anlatılacağını kaydetti.

AK Parti'nin kampanyasının, bu konuda bilgilenmeye ihtiyacı olanlar için çok yararlı olacağını düşündüğünü aktaran Bakan Avcı, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra tek başına bir hükümet çıkmadığını, böyle bir sonucun ülkede yol açtığı belirsizlik ve olumsuz etkileri vatandaşın hatırladığını vurguladı.

Avcı, "Dolayısıyla, bu anayasa oylamasının aynı zamanda istikrarın muhafazası için de önemli olduğunu vatandaş da biliyor. Bizim de bunu vurgulamamızda fayda var, o da zaten vurgulanıyor. Bilgilendirme biraz da bu amaçlı." dedi.

Halk oylaması kampanyalarına ilişkin tartışmalara da değinen Avcı, "Gördüğüm kadarıyla bu tartışmalarda, televizyon tartışmalarından da belli bir bezginlik var zannediyorum. Çünkü, döne döne aynı şeyler konuşuluyor. Vatandaş, burada tercihinin istikrar ve daha etkin bir yönetimden mi yoksa belirsizlikten mi yana olduğunu, kullanacağı oyun bunlardan birine kapı açacağını bilerek oy kullanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Miadını doldurmuş söylemler bunlar" 
"Yeni sistemde, nasıl bir kültür-sanat dünyasını göreceğiz?" sorusuna Avcı, bunların çok bayatlamış söylemler olduğu yanıtını verdi. 

Halk oylaması sürecinde de "Evet" çıkması halinde tiyatroların, sinemaların kapanacağına yönelik iddiaların bir kez daha gündeme getirilmeye çalışıldığına işaret eden Avcı, Devlet Opera ve Balesi'nin de Diyanet'e bağlanacağına ilişkin iddialara da anlam veremediğini bildirdi. 

Avcı, "Niye Diyanet'e bağlanıyormuş? İşte, 'absürdlük olsun' diye. Bunları yazanların bir kısmı, muhtemelen önümüzdeki dönemde artık müşterisi kalmadığı için, hani 'Müşterisiz mal zayidir' hükmü gereğince emekliye ayrılacaklardır. Çünkü, miadını doldurmuş söylemler bunlar. Bunlar artık iş görmüyor, belki son şeylerini oynuyorlar. Gülüp geçmek lazım, onu demek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Avcı, Devlet Tiyatrolarınca, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan bir tiyatro oyunu için ön hazırlık yapıldığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.