Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü takdim etti. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda devlet ve diplomasi temsilcisi katıldı.
Erdoğan konuşmasında, Guterres’i 2017’den bu yana yürüttüğü tarafsız ve ferasetli Genel Sekreterlik görevi nedeniyle ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Sayın Guterres’in her ziyareti bizler için ayrı bir önem taşıyor. İlk ikili ziyaretini 2017’de Türkiye’ye gerçekleştirmiş, sonraki her ziyaretinde mültecilerin korunması, küresel adaletin sağlanması ve Ukrayna’daki savaş bağlamında mekik diplomasisine yaptığı katkılara şahit olduk” dedi.
“Nerede Bir Yangın Varsa Söndürmek İçin Su Taşıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini dış politikanın odağında tutmaya devam ettiklerini ifade etti. Erdoğan, “İnsanlığın ortak vicdanını temsil eden BM’nin kurucu değerlerinin 80 yıldır en güçlü destekçilerindeyiz. Nerede bir yangın varsa, acı, dram ve gözyaşı varsa tüm gücümüzle onu dindirmeye çalışıyoruz. Sayın Guterres’in barış ve diyaloğu öne çıkaran siyaset tarzı, görev süresince önemli katkılar sağlamıştır” dedi.
Erdoğan, Guterres’in Portekiz Başbakanı ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak yürüttüğü çalışmaların da barış ve insan hakları alanında örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Diplomasi ve Barışa Vurgu
Erdoğan, BM Genel Sekreteri ile Türkiye’nin Birleşmiş Milletler çatısı altındaki katkılarını güçlendirdiğini belirterek, Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde küresel gıda krizinin önüne geçildiğini hatırlattı. Ukrayna’daki barış çabalarına dair yakın iş birliğinin sürdüğünü söyleyen Erdoğan, “Diplomasi ve diyalog, adil ve kalıcı bir barışa giden en güvenli yoldur” ifadelerini kullandı.
Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin İran merkezli şiddet sarmalının büyümesini önlemek için yoğun diplomasi yürüttüğünüve Gazze’de yaşanan insanlık krizlerine ilişkin Guterres’in ilkesel duruşunu takdirle karşıladığını belirtti.
Küresel Çabalar ve İklim Politikaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri’nin iklim değişikliği ve mültecilerin korunması alanında yürüttüğü çalışmalara değinerek, Kasım 2026’da Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansına hazırlık yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, Sıfır Atık Projesi ve İstanbul’daki Birleşmiş Milletler Evi projesine Guterres’in desteğine teşekkür etti.
Erdoğan, BM’yi daha kapsayıcı bir yapıya dönüştürme girişimlerini desteklemeye devam edeceklerini ifade ederek, ödülün BM personeli ve uluslararası barış için hayırlara vesile olmasını diledi.
Guterres: Ödülü Kabul Etmekten Onur Duyuyorum
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ödülü kabul ederken, “Bölgede çok büyük ızdırapların yaşandığı bir döneme denk geldi. Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, barışın soylu bir vizyonun ötesinde bir şey olduğunu gösteriyor. Türkiye, yerinden edilen milyonlarca insana kapılarını açarak benzersiz bir dayanışma örneği sergiledi” dedi.
Guterres, Ramazan vesilesiyle Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Türk halkının merhamet, cemaat ve empati değerlerini övdü.
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres, katılımcılarla birlikte iftar yemeğine geçti.