AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Türkiye’nin ekonomik durumu ve sosyal politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Baykan, muhalefet milletvekillerinin yoksulluk konusundaki eleştirilerine yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:
“Altın kapaklı klozetten altın kaplamalı koltuğa doğru geldik, bakalım nerelere gideceğiz. Eleştirileri dinledik, saygı duyarız ama haksız ithamlara sessiz kalamayız çünkü biz, milletin alın terini siyasete malzeme yapan bir anlayışa asla prim vermeyiz.”
“Türkiye birçok Avrupa ülkesinden daha iyi değerlere sahip”
Baykan, bazı uluslararası veriler üzerinden yapılan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, Eurostat tarafından yayımlanan verilerde Türkiye’nin birçok Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkeden daha iyi durumda olduğunu belirtti.
“Avrupa İstatistik Ofisinin 2024 yılı sonuçlarına göre Türkiye’nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değerleri geçmişe göre çok daha iyi seviyededir. Kişi başı fiilî bireysel tüketim değerimiz de birçok Avrupa ülkesinin üstündedir.”
Baykan, “Avrupa’da yoksulluk riski en yüksek ülke Türkiye” ifadelerinin bu göstergelerle çeliştiğini söyleyerek, Türkiye’nin son 15 yılda önemli bir ilerleme kaydettiğini ifade ederek, “Bu değer son on beş yılda 54’ten 80 seviyesine ulaşmıştır.” dedi.
“Yoksulluk oranı yüzde 50’den 13,6’ya düştü”
Baykan, Türkiye’de 2002 yılında nüfusun yüzde 50’sinin mutlak yoksulluk içinde yaşadığını, bu oranın 2025 itibarıyla yüzde 13,6’ya gerilediğini söyledi.
Ayrıca Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler normlarına göre orta insani gelişme seviyesinden çıkarak 2019 yılından itibaren yüksek insani gelişme seviyesine ulaştığını kaydetti.
“Asgari ücret reel olarak 3,5 kat arttı”
Baykan, asgari ücretin 2002 yılında 184 lira olduğunu, bugün 22 bin 104 liraya yükseldiğini belirterek, bunun nominal olarak 120 kat, reel olarak 3,5 kat artış anlamına geldiğini söyledi.
Baykan, “Asgari ücret ve en düşük emekli maaşlarında elektrik ve doğal gaz payı 2002’de maaşların yarısına yakınken, günümüzde yüzde 8,5 seviyesine inmiştir.” ifadelerini kullandı.
“Sosyal yardım şemsiyesi genişledi”
Baykan, Türkiye’nin yaşadığı pandemi, küresel krizler, savaşlar ve depremlere rağmen üretim, istihdam ve ihracatta güçlü bir performans sergilediğini belirterek, “2024 yılında 900 binden fazla istihdam sağlanmış, işsizlik oranı 8,8’e gerilemiştir. Sosyal yardımlara ayrılan kaynak artırılmıştır. Bu artışı sizler yoksulluğun artması olarak görseniz de, sosyal yardım şemsiyesi genişlemiştir” şeklinde konuştu.
Baykan, evde bakım ve eğitim yardımı gibi uygulamaların AK Parti döneminde hayata geçirildiğini hatırlatarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Biz AK Parti olarak yoksullukla mücadeleyi lafla değil icraatla yürütüyoruz.”