‘ABD, Afganistan’dan çekilirken geride tahribat bırakarak gitti’

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi 2021-2022 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katıldı.

‘ABD, Afganistan’dan çekilirken geride tahribat bırakarak gitti’
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yıldırım, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi'nin önümüzdeki ay yapılacak Genel Kurulunda başkanlık Türkiye'ye geçecek ve Türkmenistan tam üye olacak. Böylece 6 devlet bu topluluğa tam üye olacak. Bununla da kalmayacak teşkilatın adı da değişecek, 'Türk Devletleri Teşkilatı' olacak. Bu, teşkilata çok daha güzel bir anlam kazandıracak. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan asil üye olacak. Macaristan başta olmak üzere gözlemci üye olmak isteyen 15 ülke sırada bekliyor. Bölgeye olan ilgi günden güne artıyor. Çünkü zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hicret etmeye başladı. Eski yıllarda tersi vardı. Kafkaslar, Orta Asya, Anadolu coğrafyası yol güzergahında olmaya devam ediyor. Bu bölgenin önemi tartışılmaz. Bütün dünyanın ilgisi buraya yoğunlaşmış durumda. Zengin doğal kaynakları, verimli ve mümbit toprakları ile bölgenin gittikçe önemi bütün dünya tarafından fark ediliyor.”

“BATININ TEKELİ KIRILDI”

11 Eylül saldırısından sonra ABD'nin El Kaide, Taliban örgütlerini bahane ederek Afganistan'a yerleştiğini, amacının Rusya, Hindistan ve Çin gibi ülkeleri kontrol edebilmek olduğunu belirten Yıldırım, ABD'nin 20 yıl boyunca trilyonlarca dolar harcama yaptığını, 2 bin 500'den fazla askerini kaybettiğini söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD, Afganistan'dan çekilirken geride harabat, tahribat bırakarak gitti. Ne Taliban ortadan kalktı ne de terör sona erdi. Aksine Taliban devlet oldu. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesiyle Soğuk Savaş bitmişti. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle de küreselleşme olgusu tamamen sona erdi. Şimdi rüzgar bizim yelkenimizi dolduruyor. Çok kutuplu dünyaya tekrar dönüyoruz, 'yerinden yönetilen dünya' demek daha doğru. Batının bilgi ve teknoloji konusundaki tekeli kırıldı. Türkiye dışardan almak zorunda olduğu pek çok ürünü kendisi üretiyor. Silahlı, silahsız insansız hava araçları ile dünyanın dikkatini çeken bir ülke haline geldik.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.