Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde bulunan Ayser Çalık Ortaokulu’nda meydana gelen silahlı saldırı, Türkiye’yi yasa boğdu. 8. sınıf öğrencisinin gerçekleştirdiği saldırıda 1’i öğretmen olmak üzere 9 kişi hayatını kaybederken, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 10’a yükseldi. Olayda 17 kişi de yaralandı.
Sırt çantasıyla okula gelip ateş açtı
Edinilen bilgilere göre, 14 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi İ.A.M., babasına ait ruhsatlı silahları sırt çantasına koyarak okula geldi. Öğle saatlerinde bir sınıfa giren saldırgan, rastgele ateş açtı. Silah sesleri üzerine okula çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerinde büyük panik yaşanırken bazı öğrencilerin pencerelerden atlayarak kaçmaya çalıştığı öğrenildi.
Saldırganın olay sırasında kendisini vurarak hayatına son verdiği bildirildi.
Hayatını kaybedenler arasında öğretmen de var
Saldırıda, öğrencilerini korumak isterken kendini siper ettiği öğrenilen matematik öğretmeni Ayla Kara ile birlikte çok sayıda öğrenci hayatını kaybetti. Yaralılar kentteki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Bakanlardan peş peşe açıklama
Olayın ardından İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Akın Gürlek kente gelerek incelemelerde bulundu. İçişleri Bakanı Çiftçi, saldırının bireysel bir olay olduğunu belirterek, “Saldırıda 1 öğretmen ve 8 öğrenci hayatını kaybetti. Yaralılarımızın tedavisi sürüyor. Olayın tüm yönleriyle araştırıyoruz” dedi.
Saldırının ardından Kahramanmaraş genelinde eğitime 2 gün ara verildi.
Soruşturma kapsamında saldırganın polis başmüfettişi olan babası U.M. gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ardından anne P.P.M. de gözaltına alındı. Yetkililer, olayda kullanılan silahların babaya ait ruhsatlı silahlar olduğunu açıkladı.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 3 başsavcı vekili ve çok sayıda savcı görevlendirildi. Saldırganın evinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerde, saldırıdan günler önce hazırlanmış bir belgeye ulaşıldığı belirtildi.
“Terör bağlantısı yok”
Yetkililer, ilk bulgulara göre olayın terör bağlantısının bulunmadığını, bireysel bir saldırı olduğunu ifade etti. Öte yandan sosyal medya üzerinden provokatif paylaşımlar yapan hesaplara yönelik de adli işlem başlatıldı.
Hayatını kaybedenlerin cenazeleri KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan alınarak ailelerine teslim edildi. Gözyaşlarının sel olduğu cenaze törenlerinde büyük acı yaşandı.
Olayın ardından okul çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşların ve ailelerin hastane önündeki bekleyişi uzun süre devam etti. Kentte büyük üzüntüye yol açan saldırı sonrası toplumdan okul güvenliğinin artırılması yönünde çağrılar yükseldi.