Türkiye'nin tanıtımına 'ney'li katkı

Türkiye'nin en önemli kadın neyzenlerinden Burcu Karadağ, Avrupa'nın önde gelen sanat organizasyonlarından Europalia Uluslararası Sanat Festivali kapsamında konser verecek

Türkiye'nin tanıtımına 'ney'li katkı
Yayınlanma:

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin en çok tanınan kadın neyzenlerinden Burcu Karadağ, Avrupa'nın önemli sanat organizasyonlarından Europalia Uluslararası Sanat Festivali kapsamında Belçika'nın Gent şehrinde konser verecek. 

Türkiye'nin konuk ülke olacağı bu yılki festivalde, sanatçıya çelloda Murat Süngü, piyanoda Şevket Aşıkuzun, perküsyonda Oray Yay, bas gitarda Uğur Varol eşlik edecek. 

Avrupa'nın en önemli konser salonlarından Gent de Centrale'de gerçekleştirecekleri konser için adeta milli takım sporcusu gibi hazırlandıklarını aktaran Karadağ, "Hepsi birbirinden başarılı, 4 çok iyi müzisyen arkadaşımla beraber sahne alacağız. Repertuvarda hem Türk müziğinden hem de dünya müziğinden örnekler sergileyeceğiz. Yaklaşık bir saatlik program hazırlıyoruz. Bu büyük bir gurur. Bir kadın neyzen olarak sanırım tarihte bir ilki gerçekleştiriyorum" ifadelerini kullandı. 

Avrupa'da çıktığı konserlerde kadın neyzenin olağan karşılandığını ifade eden Karadağ, "Avrupa'da her şeyden önce cinsiyetiniz değil yaptığınız müziğin nasıl olduğu ön planda. Müzik başarılıysa sonra cinsiyetiniz geliyor. Yani Türkiye'dekinin tam tersi" diye konuştu. 

Karadağ, ilk kez ney dinleyenlerin de çok etkilendiklerini dile getirerek, "Bir Alman gazeteci, 'Sana ülken fahri kültür ataşeliği verilmeli' dedi. Sadece yaptığım şeylere bakarak bunu söyledi. Bunu söylerken de memleketimden haberi yoktu. İnanın bir yabancının bunu fark etmiş olması gözlerimi yaşarttı" dedi. 

Burcu Karadağ kimdir? 

İstanbul'da 1979'da doğan sanatçı, ilkokuldan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne girdi. Salih Bilgin ve Niyazi Sayın'dan ney, Erol Sayan ve Doğan Dikmen'den Türk musikisi solfej ve nazariyat, Ali Eral'dan Batı musikisi dersleri aldı. Sanatçı yüksek lisansını, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Türk Müziği Konservatuvarlarında, 4 yıllık Lisans Ney Eğitimi Üzerine Bir Öneri" teziyle tamamladı. 

Caferağa Medresesi'nde 2012'ye kadar ney dersleri veren sanatçı, 1999'da TRT İstanbul Radyosu'na "ney sanatçısı" olarak girdi. Birçok radyo ve televizyon programında görev aldı.

Sanatçı, 2001'de TRT’nin arşivinde bulunan, Vahit Anadolu'nun yönetmenliğini yaptığı, Klasik Türk Musikisi repertuvarının en seçkin eserlerinden oluşan solo bir albüm hazırladı. 

Haliç Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak halen çalışmalarını sürdüren sanatçı, Fazıl Say, Tuluğ Tırpan, Sertab Erener, Trilok Gurtu, Martin Grubinger, Rudiger Oppermann, Angelika Akbar, İhsan Özgen, Önder Foçan, Okay Temiz gibi birçok önemli müzisyenle çalışmalar yaptı.

Sanatçı, 2013'te Klasik Türk Musikisinin seçkin eserlerinden oluşan ve bir kadın ney icracısı tarafından yayınlanmış ilk albüm olma özelliği taşıyan "Neyzen" adlı albümü yayınlandı. Aynı zamanda Fazıl Say'ın "Hezarfen Ney Konçertosu" ve "İstanbul Senfonisi" adlı eserleri CD ve DVD olarak yayımlandı. 2013'te ney eğitimi ile ilgili yazmış olduğu kitabı "Meşkte Ney Eğitimi", Pan Yayıncılık tarafından basıldı. 

TRT İstanbul Radyosu'nda ve çeşitli müzik topluluklarında icra görevlerini sürdüren, kendi grubu olan "Burcu Karadağ Ensemble" ile konserler veren sanatçı, klasik Türk sanatlarından ebru ile de ilgileniyor.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.