Türkiye ile Balkanlar arasında "kardeşlik köprüsü"

Konya'daki sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Balkan ülkeleriyle dayanışma amacıyla "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü" projesi başlatıldı- Proje Koordinatörü Kutlu: - "Proje, Türkiye ve Balkanlar'daki kardeş sivil toplum kuruluşlarını işbirliğine yö

Türkiye ile Balkanlar arasında "kardeşlik köprüsü"
Yayınlanma:

KONYA (AA) - Konya'daki sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi" başlatıldı. 

Konya'daki 126 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan "Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti"nin öncülüğünde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Selçuklu Belediyesi, Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER), Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı (SADAV) desteğiyle hazırlanan "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi"nin tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

 Proje Koordinatörü ve HİSDER Başkanı Önder Kutlu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Balkanlar'ın fethine katılan beylerin soyundan gelenlere "Evlad-ı Fatihan" denildiğini anımsattı. 

Fethe gönderilenlerin, insani ve İslami açıdan son derece yüksek niteliklere sahip kişiler arasından seçildiğini aktaran Kutlu, bu kişilerin soyundan gelenlerin kimliklerini bugüne kadar kaybetmediğini ifade etti.

-"Sivil toplum kuruluşları işbirliğine yönlendirilecek"

Kutlu, Konya'daki sivil toplum kuruluşları olarak bu bölgeye yönelik "Evlad-ı Fatihan" adını verdikleri proje başlattıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Proje, Türkiye ve Balkanlar'daki kardeş sivil toplum kuruluşlarını işbirliğine yönlendirecek kapasitelerini artıracak ve sürdürülebilir bir işbirliği gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan ile ilişkiler geliştirilecek. Bu kapsamda 'Ufuk Turu Toplantıları' düzenlenecek ve Balkanlar'daki sivil toplum kuruluşları ile ilgili envanter çalışması yapılacak. Proje kapsamında Saray Bosna'da Balkan Zirvesi düzenlenmesi, Balkanlar'daki sivil toplum kuruluşlarına kapasite artırıcı eğitimler verilmesi ve 50 gencimiz için toplu düğün töreni yapılması gibi birçok faaliyet öngörülüyor. Proje, bundan sonra yapılacak faaliyetlerin altlığını oluşturacak."

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkan Vekili Muhsin Görgülügil ise projede yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Çalışmaları sırasında yurtdışındaki kardeş toplulukları da unutmadıklarını anlatan Görgülügil, "Balkanlar'daki kardeş sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizle bilgi alışverişinde bulunmak ve tecrübelerimizi paylaşmak istiyoruz" dedi. 

Toplantıya, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, SADAV Başkanı Ercan Uslu, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer, Gençleri Evlendirme ve MEHİR Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir de katıldı.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.