Konya
Kapalı
5°
Aksaray
Kapalı
8°
Karaman
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Anadolu'da Bugün Kültür - Sanat Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘İran’da Türkler ve Şehriyâr’ anlatıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘İran’da Türkler ve Şehriyâr’ anlatıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘İran’da Türkler ve Şehriyâr’ı anlatan Tebrizli Hüseyin Gademi, “Güney Azerbaycan’ın adını Azabistan olarak değiştirdiler. Biz Azerî değiliz. Biz Azerbaycan Türküyüz” dedi.

Okunma Süresi: 1 dk

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde Pehleviler döneminde nefte (petrol) önem verildiğini, petrol zenginlerinin çoğalmasıyla halk ve milletin küçümsendiğini söyleyen Gademi, “Pehleviler petrole önem vermeleriyle halkı küçümsemeye, milleti daha rahat sömürmeye başlıyor. Bu arada Türk olan Muhammed Musaddık, kahramanca ortaya çıkarak Şah Mehmet Rıza Pehlevi’ye karşı İran Petrolleri Millileşsin” inkılâbını başlattı.

Pehleviler dönemi 1979’da Humeyni’nin iktidara gelmesiyle sona erdi. Pehleviler ve İran İslam Cumhuriyeti’nde Türkler baskı altına girdiler. Fars dili, Fars kültürü ve Fars tarihi ön planda tutuldu. “Azerî” sözcüğü İran’da bize tehdit olarak işlenir. Azerî dendiğinde “siz Türk değilsiniz” olarak anlaşılır. Bu siyasi bir terimdir. Biz Azerî değiliz. Biz, Azerbaycan Türküyüz. Güney Azerbaycan Tebriz, Urmiye, Erdebil ve Zencan illerinden meydana gelir.”

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Tebrizli Hüseyin Gademi’ye Karatay Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıkan “Konya’dan Dünya’ya Mevlâna ve Mevlevilik” adlı kitabı hediye etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *