Geçmişi kişiye özel takılarla geleceğe taşıyor

Takı işlemeciliğini Diyarbakır'da öğrenen Eskişehirli sanatkar, kemer tokası, sikke, kapı kulpu gibi eski eşya ve tarihi eserlerle yüzük, kolye ve küpe üretiyor - Sanatkar Şefik Ada:- "Bu işe antika sevdasıyla başladım. Antikaya olan sevgim motiflere düşt

Geçmişi kişiye özel takılarla geleceğe taşıyor
Yayınlanma:

ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de yaşayan emekli öğretmen Şefik Ada, Diyarbakır'da Süryani ustalardan öğrendiği takı işlemeciliği ile eski eşya ya da tarihi eserleri kullanarak geçmişin izlerini geleceğe taşıyor.

Tasarım konusunda Arkeolog Zülal Alhan ile çalışan Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlikten emekliye ayrıldığını söyledi.

Ada, mesleğinin ilk yıllarında, 1982'de Diyarbakır'da Süryani vatandaşların yaşadığı bir mahalledeki okulda görev yaptığını ifade etti.

Süryani ustalardan işlemecilik sanatını öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini belirten Ada, "Kişilerden ve bazı iş yerlerinden satın aldığım sikke, kemer tokası, kapı kulpu gibi eserler üzerine hayal gücümü de kullanarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu işe antika sevdasıyla başladım. Antikaya olan sevgim motiflere düştü. Yaptığımız ürünlerin hepsinde bir Anadolu motifi yer alıyor. 'Antika geçmişin izlerini geleceğe taşır' diye bir slogan kullanıyoruz. Yüzük, kolye ve küpe tarzı eserler üretiyoruz" diye konuştu.

Geçmişin izlerini yeni nesil ürünlere uyarlamaya gayret ettiklerini anlatan Ada, antika eserleri modernize ederek tanıtmaya ve sevdirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Anadolu'nun medeniyetlerin beşiği olduğunu vurgulayan Ada, "İnsanlar geçmişlerini bilmiyorsa geçmişlerine değer vermemişlerse geleceklerine de çok fazla değer vereceklerine inanmıyorum. Eserlerimizde Hitit, Selçuklu, Osmanlı, Bizans gibi Anadolu medeniyetlerini sevdirmeye çalışıyoruz. Buradaki eserleri yurtdışından da isteyenler oluyor. Antikaların bir kısmını evlerden, bir kısmını da esnaftan alıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Evladiyelik takılar"

Arkeolog Zülal Alhan Alhan ise Şefik Ada ile çalıştıklarını, takı tasarımı yaptıklarını bildirdi.

Anadolu coğrafyasının çok zengin olduğuna değinen Alhan, şunları kaydetti:

"Anadolu, çok fazla kültür ve uygarlığın yaşadığı bir coğrafya. Daha çok bu kültürlere ait motifleri, figürleri ezoterik anlamlarıyla kendi hayal gücümüzle birleştirip insanlara aktarmaya çalışıyoruz. Müşterilerimize ticari olarak bakmıyoruz. İnsanları bilgilendirmeye çalışıyoruz. En önemlisi merak uyandırmaya çalışıyoruz. Yapılan takılar, evladiyelik takılar. Bunlar çocuklarına bırakabilecekleri takılar."

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.