Çankırı'nın 8 milyon yıllık fosilleri Avrupa'da tanıtılacak

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol, Çankırı'daki kazı alanında bulunan ait 8 milyon yıllık 3 bin 300 hayvan fosilini "6. Avrupa Paleontoloji Kongresi"nde tanıtacak

Çankırı'nın 8 milyon yıllık fosilleri Avrupa'da tanıtılacak
Yayınlanma:

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi" kazı alanından çıkartılan fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun ve kaplan gibi hayvanlara ait 8 milyon yıllık 3 bin 300 fosili, "6. Avrupa Paleontoloji Kongresi"nde tanıtacak.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkanlığını yürüttüğü kazı çalışmalarında bugüne kadar çıkarılan fosilleri 25-28 Ağustos tarihlerinde İtalya'da gerçekleştirilecek kongrede katılımcılara görsellerle anlatacağını söyledi.

Çankırı'daki kazı alanından 20'nin üzerinde türün kalıntılarına ulaşıldığını belirten Erol, "Çorak yerlerin kendisine özgü yeni türleri var. Burada yaşayan sadece burada yaşamış buraya özgü türler. Bunları Avrupa'ya anlatacağız. Avrupa'nın ya da Afrika'nın Asya ile bağlantısının nasıl ortaya konulabileceğini göstermeye çalışacağız" dedi.

- En çok dikkati çekecek fosiller

Çankırı'daki fosillerde Avrupalıların da dikkatini çekecek türlerin olduğunu ifade eden Erol, "En çok dikkati çekecek fosil, bizim şu an Çankırı Müzesi'nde sergilediğimiz, etçiller grubuna giren testere dişli ya da kılıç dişli kaplan olacaktır. Kongrede bizim Çankırı kaplanı dediğimiz kılıç dişli kaplan, bu bölgeye özgü zürafalar ve bu bölgeye özgü filler çok fazla ilgi görecektir. Bü türlerin yeryüzüne dağılışında çorak yerlerin önemini anlatacağız" diye konuştu.

Çankırı'daki alanın göç yolu olduğunu aktaran Erol, şunları kaydetti:

"Çorak yerler ya da Anadolu'daki diğer fosil lokaliteleri, Avrupa'daki hayvan çeşitlenmesi ya da yayılma açısından önemlidir. Bizim burada bulduğumuz hayvanların daha doğrusu burada ölen hayvanların yaşadığı dönemde bir kuraklaşma ve iklimin değişim dönemi var. Dolayısıyla bu hayvanların kendilerine bir ortam bulmaları gerekiyor. O zaman ne yaparlar, kendilerine uygun ortamları kuzeyde bulabildiyse kuzeye göçer, batıda ya da doğuda bulursa oraya göçer. Burada hayvanlar önce kuzeye geçip geri doğuya dönüş yolu olarak Anadolu'yu kullanıyor. Dolayısıyla biz Anadolu'yu ve çorak yerleri göç yolları olarak değerlendirebiliyoruz."

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.