Konya
Az bulutlu
4°
Aksaray
Kapalı
3°
Karaman
Parçalı bulutlu
5°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Kültür - Sanat Armutla gelen 100 yıllık şifa! Konya üretilen ekmekte ne maya ne katkı var

Armutla gelen 100 yıllık şifa! Konya üretilen ekmekte ne maya ne katkı var

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Gezlevi Mahallesi’nde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir lezzet olan Armut Ekmeği, diğer adıyla Kükürt Ekmeği, yöre halkının gayretiyle yeniden üretilmeye başlandı

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Gezlevi Mahallesi’nde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir lezzet olan Armut Ekmeği, diğer adıyla Kükürt Ekmeği, yöre halkının gayretiyle yeniden üretilmeye başlandı. Bu eşsiz tat için coğrafi işaret tescili ve markalaşma süreci de başlatıldı.

Konya’da faaliyet gösteren Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak, bölgeye giderek Armut Ekmeği’nin yapım sürecini yerinde inceledi. Gezlevi Mahallesi’nde Meryem Sevinç, Büşra Acar ve Hümeyra Acar’dan bilgi alan Çakmak, kaybolmaya yüz tutmuş bu kadim lezzetin yeniden canlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yöre halkına teşekkür etti.

Fatma Çakmak, “Armut Ekmeği, Hadim’in kültürel miraslarından biridir. Coğrafi işaret ve markalaşma çalışmalarıyla bu lezzeti sadece bölgeyle sınırlı kalmaktan çıkarıp geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Dağlardan Sofraya: Armut Ekmeğinin Yolculuğu

Dağlık alanlarda doğal olarak yetişen “boz armut” meyvesi, sonbahar aylarında olgunlaştıktan sonra toplanıyor. Temizlendikten sonra geleneksel yöntemlerle, yani dibek taşında tokmakla dövülerek küçük parçalara ayrılıyor. Kurutulan armut, buğday ile karıştırılarak taş değirmende un haline getiriliyor. 20 kg buğdaya 15 kg boz armut unu eklenerek hazırlanan bu özel karışım, maya kullanılmadan yoğrulup sacda pişiriliyor.

Unutulmaya yüz tutan bu doğal ve besleyici lezzet, yapılan çalışmalarla hem yaşatılacak hem de Konya’nın gastronomi zenginliğine yeniden kazandırılacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *