“10. Mevlânâ Şiir Şöleni”, sanatseverlerin evlerine konuk oldu

Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin işbirliğiyle organize edilen “10. Mevlânâ Şiir Şöleni”, Koronavirüs salgını dolayısıyla bu yıl dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildi.

“10.  Mevlânâ Şiir Şöleni”, sanatseverlerin evlerine konuk oldu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Şölene katılan şairler, üç gün boyunca birbirinden güzel eserleriyle dijital platformlardan Türkiye’nin dört bir yanındaki şiir severlerin evlerine konuk oldu. Şiir Şöleni’ni değerlendiren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye olarak kültür ve sanata destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Edebiyatımızın zenginliğini ve ihtişamını bu yıl da yine hep beraber yaşadık” dedi. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, şölen vesilesiyle zamanımızın dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek şiir severlerin gönüllerine dokunduklarına vurgu yaptı. TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, derin kültürel geçmişiyle edebiyatımıza zenginlik katan Konya’nın, Şiir Şöleni için önemli bir merkez olduğunu dile getirdi. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise, “Şiir, insanların kendini ifade edebileceği en güçlü medeniyet ürünüdür” dedi.

10-mevlana-siir-soleni-sanatseverlerin-evlerine-konuk-oldu.jpg

“10. Geleneksel Mevlânâ Şiir Şöleni” bu yıl da Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi işbirliğinde gerçekleştirildi.

Koronavirüs salgını dolayısıyla dijital platformlar üzerinden yapılan Mevlana Şiir Şöleni, ülkemizin yetiştirdiği birbirinden önemli şairleri sanatseverlerle buluşturdu. Şölen, 3 gün boyunca Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin dijital platformları üzerinden de canlı olarak yayınlandı.

Sanatseverleri eşsiz bir içsel yolculuğa çıkaran program; A. Ali Ural, Abdurrahman Ekinci, Ahmet Aka, Ahmet Kot, Ali K. Metin, Atillla Yaramış, Emre Öztürk, Hakan Şarkdemir, Hüseyin Akın, İbrahim Demirci, Kâmil Uğurlu, Kenan Çağan, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Solak, Mevlânâ İdris, Mustafa Uçurum, Osman Özbahçe, Sümeyye Betül, Vural Kaya ve Yavuz Altınışık gibi önemli isimlerin katılımıyla yapıldı.

Şölene katılan şairler, birbirinden kıymetli eserlerini Konya ve Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatseverlerle paylaşma imkânı buldu.

ŞAİRLERİMİZİN GÖNÜL PENCELERİNE EVLERİMİZDEN KONUK OLDUK

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “10. Mevlana Şiir Şöleni”ni değerlendirdiği açıklamasında Mevlânâ Şiir Şöleni vesilesiyle Türkiye’nin dört bir yanından binlerce sanatseverin evine konuk oldukları için mutlu olduklarını söyledi.

Başkan Hasan Kılca, “Ecdadımız, yüzlerce yıllık şanlı tarihi boyunca dünya üzerinde çok geniş bir coğrafyaya derin kültürel izler bırakmıştır. Bu izler ve bu eşsiz birikime katkılar yapılarak bugüneler gelindi ve kıymetli yazılı ve sözlü bir mirasa sahip olduk. Şiir de, dün ve bugün arasında, kalp ve dil arasında, söz ile kalem arasında uzanan gönülden gönüle bir köprüdür. Köklü tarihiyle şairlere de ilham olan Konya’mız; bir tarih, kültür, turizm ve sanat şehridir. Konya, bu yönüyle köklü geçmişinden günümüze kadar birçok önemli edebiyat adamı yetiştiren, birbirinden kıymetli eserlerin ortaya çıkmasına şahitlik eden aziz bir şehirdir. Değerlerinden kopmamış, tarihi miraslarını ve kültürel hazinelerini yaşatan bir toplum olarak şiirin bu coğrafyada her dönem başköşede olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bizler de Karatay Belediyesi olarak kültür ve sanata, şairlerimize destek olmaya devam edeceğiz. Koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl Konya olarak şiir ziyafetinden mahrum kalmamak ve söz üstadı şairler ile şiire gönül vermiş vatandaşları buluşturmak adına 10. Mevlana Şiir Şöleni’ni bu yıl dijital platformlar üzerinden gerçekleştirdik. Dolayısıyla sosyal mecralardan da olsa edebiyatımızın bu eşsiz söz sanatını sanatçılarımız ve sanatseverlerimizle buluşturmuş olduk. Edebiyatımızın zenginliğini ve ihtişamını bu vesileyle hep beraber bir kez daha yaşadık. Mevlânâ Şiir Şöleni’miz vesilesiyle ülkemize ve Konya’mıza önemli değerler katan bütün kültür ve sanat adamlarımıza, bizlere gönül pencerelerinden dizelerini aktaran şairlerimize, şiir sevdalısı vatandaşlarımıza ve katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

DİJİTAL DÜNYA İLE SÖZÜMÜZÜN COĞRAFYASI GENİŞLEDİ

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da salgın dönemi olması dolayısıyla bu yıl 10. Mevlana Şiir Şöleni’nde sosyal medya aracılığıyla dünyaya açıldıklarını belirtti.

Başkan Ahmet Köseoğlu, şunları aktardı: “Bizim medeniyetimizin bize öğrettiklerinden dünyaya söyleyecek çok sözümüz var diye yola çıktık. Dijital Mevlana Şiir Şöleni ile bir ilki gerçekleştirerek sosyal platformlardan çok daha fazla insana ulaşıp aynı zamanda sürekliliğinin sağlanmasına da katkı sağlamış olduk. Yine pandemi döneminde dijital dünya ile dünyanın farklı yerlerinden insana ulaşma imkânı da bulduk. Dijital dünya ile sözümüzün coğrafyası genişlemiş olup, bundan sonra programlarımızı kültür, sanat, edebiyat, düşünce ve tarih alanlarında devam ettirerek şehrimize, ülkemize ve sesimizin ulaştığı her yere gidebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. 10. Mevlânâ Şiir Şöleni, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini bizlere hatırlatırken; zamanımızın dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek şiir severlerin gönüllerine dokunduk. Şehir, şiir, şair kavramlarını anlam bulduğu derinden hissedildiği bir zaman ve zeminin arzusunu hep diri tuttuk. Şehir, şiir ve şair denince Konya, Mevlana ve Mesnevisi de bütün zihinlere düşüverir. Şehrin şiirle ilişkisini zarif üslubuyla aktaran ve gönüllerin de şehir gibi yapılırlığını metoforik bir dille ifade eden Hacı Bayramı Veli, şehirleri inşa edenlerin gönülleri de inşa etmelerini, şiir gibi şehirler kurmalarını bizlere söylüyor. Konya’da bu tavsiyeye örnek bir şehrimizdir. Yolu büyük şair Hz. Mevlana’dan geçen ve gönül coğrafyamızı ilmek ilmek işleyip medeniyetimizin inşasında büyük rol alan şairlerimizin gönlüne sağlık. Milletimizin alın yazısıyla bütünleşmiş gönlüyle ruhuyla milletine yapışık olan şairlerimize ve bizden desteklerini esirgemeyen Karatay Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.”

ANADOLU’NUN ŞİİR KONYA’DA BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise derin kültürel geçmişiyle edebiyata zenginlik katan Konya’nın, Şiir Şöleni için önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.

Anadolu’daki şiirin Konya’dan başladığına vurgu yapan Mehmet Doğan, Hz. Mevlana’nın geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerinin başında geldiğine vurgu yaparak, “Hz. Mevlana, edebi zekası ve usta kalemiyle kendisinden sonra gelen şairleri önemli ölçüde etkilemiştir. Anadolu’nun usta kalemlerinin mirasını devralan günümüz şairleri de gönülleri beslemeye devam edecektir. Bu vesileyle bu yıl 10’uncusu düzenlenen Mevlana Şiir Şöleni’nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE İÇSEL YOLCULUKLAR ARTTI

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, şiirin kadim medeniyetlerin en köklü geleneği olduğunu belirterek şiirin, insanların kendini ifade edebileceği en güçlü medeniyet ürünü olduğuna vurgu yaptı.

Musa Kazım Arıcan, sözlerini şöyle tamamladı: “İrfan geleneğimizin birçok öncü ismi düşüncelerini, fikirlerini şiirlerle ifade etmişlerdir. Mevlana Hazretleri de düşüncelerini fikirlerini şiirle de ifade etmiştir. Şanlı ve derin geçmişimizin emanetleri olan kültür ve sanat adamlarını, onların eserlerini hem korumak hem de gelecek nesillere aktarmak adına bu şölenlerin önemini daha da iyi anlamamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz salgın döneminde insanların artık biraz daha kendi içine döndüğü, belki de kendisini bulduğu kendi duygularıyla düşünceleriyle daha baş başa kaldığı bir dönem. Bu dönemde edebiyatımızın güçleneceği ve şiire önemli katkı ve yönelimler olacağını düşünüyorum. Bizleri bir araya getiren Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’ne, evlerimize misafir olan şairlerimize ve tüm şiir severlere şükranlarımı sunuyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.