Konya
Açık
2°
Aksaray
Kapalı
4°
Karaman
Parçalı az bulutlu
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konyaspor Ünlü deprem profesöründen Konyaspor Stadı açıklaması

Ünlü deprem profesöründen Konyaspor Stadı açıklaması

Konyaspor haber Türkiye'de deprem konusunda önde gelen isimlerden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, stadyumların deprem karnelerini verdi. Ercan,2014'te hizmete giren Konyaspor stadında herhangi bir sıkıntısı olduğu olmadığını söyledi

KAYNAK: AB Spor
Okunma Süresi: 2 dk

3-4-3 Digital Youtube kanalına konuşan Ercan, depreme statta yakalanılması halinde taraftarların neler yapması ve kulüplerin de öncesinde ne tür önlemler alması gerektiği konusunda hayati bilgiler verdi.

Ahmet Ercan, "Stadyumlar için bir yönergenin çıkartılması lazım. Stadyumlarda taraftarın oturduğu o basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı değil mi? Deprem olduğunda seyirciler ne yapacak? Aradaki merdivenler kaçış için yeterli değil. İnsanlar ne yapacak? Tribünlerin arkasındaki yerlerden atlamaya çalışacaklar" dedi.

En büyük ölümler çıkış kapısında olur

İnsanların deprem anında çıkış kapısına da yöneleceklerini vurgulayan Ercan, "Bu kapıların önünde toplu ölümler olacak. Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar. O kapılar sanıyorum sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalıdır. Sıkışır, açılmaz. O kapıların ittiğin zaman açılması lazım. Buna bir çözüm yolu bulmak gerekiyor. Depremlerde genelde en büyük ölümler çıkış kapısı önünde kitlesel ölümlerle olur. Stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur şu anda" dedi.

En güvenli yer saha

Profesör Ercan, stat içinde depreme yakalanıldığında yapılacak en doğru davranışın yeşil zemine inmek olduğunu söyledi: "Burada tek kurtuluş şu olabilir: Taraftarın stadyumun dışına çıkacağına, içinde kalması gerekir. Top oynanan alana girmesi gerekiyor herkesin. Onun için o aralıkların açılması gerekir. Düşünün siz arada bir yerde oturuyorsunuz. Ne öne ne arkaya ne de yana gidebileceksiniz! Ve altınızın çöktüğünü düşünün. Sizi her şey bekleyebilir. Veya ikinci üçüncü kattasınız, o zaman yeşil alana nasıl ulaşacaksınız"

Taraftar oturduğu yerde dursun

Profesör Övgün Ahmet Ercan, her şeyden önce statların sağlam inşaa edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Deprem anında seyirciler ne yapmalı? Önce stat sağlam olacak. Sağlamsa herkese 'Deprem olursa sakın bir yere kaçma. Otur oturduğun yerde' diyeceksiniz. Çünkü stadyumda kaçış başladığı anda kitlesel ölümler olur. Bu konu çok çok önemli" diye konuştu.

Konyaspor Stadı iyi durumda

Türkiye'de deprem konusunda önde gelen isimlerden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Konyaspor'un iç saha maçlarını oynadığı MEDAŞ Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nın deprem yönünden bir sıkıntısı olmadığını söyledi.

Eylül 2014'te hizmete giren Büyükşehir Stadı, sonraki yıl yapılan değerlendirmede dünyanın en iyi ilk 5 stat arasında gösterilmişti.

(Ajansspor)

fqsdnhuwcau6bce.jpg

Yorumlar
Y
Yaşar 2 yıl önce
Konyaspor Stadı iyi de, Konyaspor iyi değil…
BEĞENME
0
CEVAPLA