Konya
Parçalı bulutlu
8°
Aksaray
Kapalı
11°
Karaman
Kapalı
8°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Uzman isimden kritik açıklamalar! Konya'da bu tarihten önceki binalar riskli!

Uzman isimden kritik açıklamalar! Konya'da bu tarihten önceki binalar riskli!

Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, 2000 yılından önceki binaların riskli olduğunu söyledi.

Okunma Süresi: 3 dk

Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, 2000 yılından önceki binaların riskli olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin olarak Yetiştirici, şu görüşleri paylaştı:

"Tabii 2000 yılından önce 1999 depremi bizim için bir milat, hep dediğimiz gibi, ‘17 Ağustos, bugün toplanma nedenimiz. 2000 yılından önceki yapılan binalarla ilgili elimizde çok net bir envanter yok. Bizim başından beri Mühendis Mimarlar Odası olarak söylediğimiz de buydu; binaların bir envanteri çıkartılsın. Taş sistemlerinin olup olmadığı çeşitli parametrelerle bu binaları sınıflandıralım. 1999 yılından önce hazır beton teknolojisinin olmaması, nervürlü demirlerinin kullanılmıyor olması, düz çubukların oluşu, zemin emniyet gerilmelerinin çok net hesaplanmaması gibi birçok kriter ki Yapı Denetim Sistemi de Türkiye genelinde yaygın değildi, feni mesuliyetle yürüyordu, 2011'den sonra geçildi. Bütün bunlara baktığımız anda bizim 2000'den önceki binalarımızın riskli olduğunu söyleyebiliriz."

Yetiştirici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak tabii ki eski olması sadece buna yeterli değil, depreme dayanıklı olup olmadığı. Mutlaka bir performans analizinin yapılması lazım. Her ne kadar ruhsat kesilmiş, yapı kullanım izin belgesi almış binalarımızın sayısı merkez ilçelerde var ama kırsal ilçelerimizde çok olduğunu, böyle bir envanterin olduğunu zannetmiyorum, buna dair verilebilecek çok net bir sayımız yok."

434456273-10161636372860742-3645719322878835331-n.jpg

Yapılaşmamın şehir merkezinde toplanması bunun da araç trafiğine yol açması konusunda trafik sorununu çözmek için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirten Yetiştirici, “Ulaşım master planlarının çıkartılması gerekiyor. Teknolojinin de getirmiş olduğu bazı imkânlarla biz artık trafik sorununu çözmek için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Geçen günlerde de Belediye Başkanımız bununla ilgili bir deklarasyon yayınladı. Bir yandan hafif raylı sistem, bir yandan banliyö sistemleri, bunların geniş bir ağ şeklinde örülmesi gerekiyor. Tabii bu arada karasal anlamda toplu taşıma araçlarının ilavesi ve arttırılması düzenli bir master planıyla ancak sağlanabilir. İKK olarak önümüzdeki günlerde ulaşım çalıştayımız yapılacak” şeklinde konuştu.

Yetiştirici son olarak şunları söyledi:

“Konya göç alan bir yer, Konya gelişmekte olan bir yer, Konya sanayisiyle üniversitesiyle kadim bir başkent, birçok değeri içimizde barındırıyoruz.

Konya’da çok daha önemli çalışmaların yapılması daha yaşanabilir bir kent haline gelmesi lazım. Şehrin çeperlerinin dışında yeni yapılaşmalar göreceksiniz fakat şehrin iç merkezinde de bu sıkılaşma her büyük şehrin makus talihinde olduğu gibi burada da bir sıkılaşma var.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *