Konyalı yetiştiricilere önemli duyuru! 1 Eylül’de başlıyor
Konya’da 1 Eylül itibarıyla sonbahar şap aşılama kampanyası başlıyor
Konya Haber: Konya’da 1 Eylül itibarıyla sonbahar Şap aşılama kampanyası başlıyor.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 1 Eylül itibarıyla sonbahar Şap aşılama kampanyasının başlayacağını duyurdu. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “1 Eylül itibarıyla sonbahar Şap aşılama kampanyası başlıyor. Yetiştiricilerimiz hayvanlarını aşılatarak verim kayıplarının önüne geçebilir, üretimlerine aralıksız devam edebilir. Aşılama ile hem hayvanlarımızı koruyalım hem de hayvansal üretimde sürdürülebilirliği sağlayalım.”
TÜM YETİŞTİRİCİLERİN DİKKATİNE
Konya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Ülke Genelinde Yaygın Olarak Görülen Şap Hastalığı Sebebiyle 1 Eylül 2023 Tarihinden İtibaren Tarım Ve Orman Bakanlığı Tarafından Belgesiz Hayvan Hareketleri Konusunda Yoğun Ve Sıkı Bir Şekilde Yol Kontrolleri Ve Denetimleri Gerçekleştirilecektir. 5996 Sayılı Kanun Gereği Veteriner Sağlık Raporu Olmayan Hayvanlara İdari Para Cezası Uygulanacak, Küpesiz Hayvanların Yol Kontrollerinde Tespit Edilmesi Durumunda İse Hayvanlar En Yakın Kesimhanede Kestirilecektir.”
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı, hayvanlarda görülen ve virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Şap, etkeni foot-and-mouth disease virus (FMDV) olan ciddi bir virüs hastalığıdır. Şap hastalığı özellikle sığırlarda yaygın olarak görülmektedir. Ancak, domuz, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda da görülmektedir. Şap hastalığı, genellikle enfekte hayvanların solunum yolu salgıları, tükürük ve dışkısı yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca, enfekte hayvanların ağız, burun ve ayaklarda görülen lezyonlar da enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilmektedir.
Hastalığın yayılması, özellikle sığırlarda, bir hayvandan diğerine temas yoluyla da gerçekleşmektedir. Bu temas, hayvanların aynı çiftlikte ya da nakil yoluyla birbirleriyle temas etmesiyle olabilir. Ayrıca, enfekte hayvanların eşyaları, yemleri ve sulama suyu gibi dolaylı yollarla da hastalığın yayılması mümkündür.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.