Konya'dan 'kira zammında yüzde 25 sınırı' açıklaması: Ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelecek

Kira artışlarını yüzde 25'le sınırlayan yasa yürürlüğe girdi. Yasa, 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Altınay ve Karataylı Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Osmançelebioğlu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konya'dan 'kira zammında yüzde 25 sınırı' açıklaması: Ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelecek
Yayınlanma:

TBMM Genel Kurulu'nda kira artışlarına yüzde 25 sınır getiren önerge kabul edildi. Böylece, ev sahipleri kiracılarına yüzde 25'ten fazla zam yapamayacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karataylı Hukukçular Derneği Başkanı Avukat İsmail Hakkı Osmançelebioğlu, "Bu kanuni düzenlemenin sorunu çözmekten çok yaraya bir pansuman niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Sorunu bu şekilde kökten çözmek mümkün değil. Çünkü bu sorun gökten zembille inmiş bir sorun değil. Mevcut ekonomik durumun kanun koyucuyu zorladığı bir mesele. Mevcut kira sorununun çözülebilmesi için konut meselesinin çözülmesi gerekiyor. Konut meselesinin çözülmesi tamamen ekonomik koşullara bağlı” ifadelerine yer verdi.

"ARABULUCULARA ÇOK İŞ DÜŞECEK"

Osmançelebioğlu, mevcut düzenlemede kira fiyatlarına artışın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında yapıldığını söyleyerek, "Mevcut düzenleme devam etseydi ev sahiplerinin yüzde 25'in çok çok üzerinde zam yapma hakkı olacaktı. Yüzde 25'lik sınırlandırmanın kiracının lehine olduğu ve kiracıyı daha çok koruduğu görülüyor. Mevcut ekonomik durumda enflasyon başa çıkılmaz bir hâle geldi. Bu noktada arabuluculara çok iş düşecek. Kiraya ilişkin uyuşmazlıklara zorunlu arabulucuların dâhil olması konuşuluyor. Kirasını daha yüksek oranda artırmak isteyen ev sahibi arabulucuya başvurarak bunu talep edecek" diye konuştu.

"YARAYA PANSUMAN NİTELİĞİNDE"

Mevcut enflasyonun durumu ve Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlayamaması gibi durumlardan dolayı mevcut düzenlemelerin yetersiz kaldığını dile getiren Osmançelebioğlu, "Kanunen kira sözleşmesinde başka bir oran belirtilmiş olsa dahi kirayı veren kiraladığı taşınmazla ilgili artış oranını yıllık ÜFE-TÜFE oranı üzerinden yapabiliyordu. Uygulamada ve toplumsal hayatta bu kanuni düzenleme yetersiz kaldı. Böyle olunca da meclis iradesi bu konuda bir adım attı. Hem taşınmazların hukuki uyuşmazlıklarının arabulucular vasıtasıyla çözülmesi için bir düzenleme yapılacağı söylendi hem de kira artış oranlarına bir sınır getirmeyi hedeflediler ama getirilen sınır pek çok açıdan dengesiz. Çünkü bu durumda mevcut enflasyonun resmi rakamlara göre yüzde 70 oranında olduğu gayri resmi oranlara göre yüzde 160 civarında olduğu ortada. Yüzde 25'lik oran yaraya pansuman olarak değerlendirilebilir. Uzun vadede de kısa vadede de rahatsızlığa yol açacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"EV SAHİBİNİN MÜLKİYET HAKKINI SINIRLANDIRIYOR"

Ev sahiplerinin yüzde 25'lik sınırlandırmaya 'Ben yüzde 25 üzerinde bir kira artışına gidiyorum. Bana bunu ödemek zorundasın' deme haklarının olmadığını bildiren Osmançelebioğlu, şunları dile getirdi:

"Ev sahibinin ortaya çıkan zarardan kaynaklı bir mülkiyet hakkına müdahale iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulduğu görülebilir. Nitekim 2001 yılında da benzer bir düzenleme yapılmış, kira artış oranı sınırlandırılmıştı. O dönemde Anayasa Mahkemesi önüne gelen uyuşmazlıkla böyle bir sınırlamanın anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti. O düzenlemeyi iptal etmişti. Ben önümüzdeki dönemde bu kanuni düzenleme Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldiğinde tavrını merak ediyorum. Bu düzenleme doğrudan ev sahibinin mülkiyet hakkını sınırlandırıyor. Ölçülü bir sınırlandırma da değil. Hak ihlali olarak da değerlendirebiliriz. Kiraya veren mevcut durumda resmi rakamlara göre yüzde 70 enflasyon varken mülkiyet hakkının getirdiği yetkileri kullanamıyor. Ben bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu kanaatindeyim. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldiğinde çıkan kararı hepimiz göreceğiz."

"İKİ TARAFI DA DENGEDE TUTMAK LAZIM"

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay da ev sahibiyle kiracıların şu ara çok yüz göz olmaya başladıklarını dile getirdi. TÜFE oranının yüzde 40'a çıktığını belirten Başkan Sedat Altınay, "TÜFE'ye yapılan artışlar yüzde 40 iken ev kiraları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. TÜFE oranımız yüzde 10 olsaydı hiçbir problem yoktu. Oran yüzde 40'a çıkınca kiracının lehine olan bir duruma dönüştü. Mal sahipleri de 'vergimi ödüyorum, ben de zordayım' diyor. Şimdi iki tarafı da dengede tutmak lazım" ifadelerine yer verdi.

Kira sorununun çözülmesi noktasında tavsiyelerde bulunan Altınay, "Devlet kira oranlarını yüzde 25 ile sınırlandırdıysa kiralık sorununu çözmek için TOKİ öncülüğünde hiç ev almamış kiracılarımıza kira öder gibi ev yapması gerekiyor. Başka türlü bu problem ortadan kalkmaz. Belediyelerin arsa üretip devlete katkı sağlaması gerekiyor. Başka çıkar yolu yok” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.