Konya
Az bulutlu
4°
Aksaray
Kapalı
3°
Karaman
Parçalı bulutlu
5°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Konya'da sokak köpekleri yeniden gündemde! Özcan çağrıda bulundu!

Konya'da sokak köpekleri yeniden gündemde! Özcan çağrıda bulundu!

Yeniden Refah Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Adil Özcan, son dönemde artan başıboş köpek saldırılarına dikkat çekerek, bu sorunun hem insan güvenliği hem de hayvan hakları dikkate alınarak dengeli bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Okunma Süresi: 3 dk

Yeniden Refah Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Adil Özcan, özellikle çocuklar ve yaşlılar üzerinde ciddi yaralanmalara neden olan saldırıların, artık kalıcı çözümler üretilmesini zorunlu kıldığını belirtti.

6e513b1c-ce66-4b3f-bfac-066b2c44879c.jpg

Geçtiğimiz hafta Beyşehir'de yaşanan bir olay, başıboş köpek sorununun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi. 13 yaşındaki bir çocuk, göl kenarında arkadaşıyla gezerken sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğradı. Saldırıdan kaçmaya çalışan çocuk, düşerek yaralandı ve kalça kemiğinde kırık tespit edildi. Çocuk, ilk müdahalenin ardından Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

SELÇUKLU'DA YAŞLI KADINA SALDIRI

Benzer bir olay da Selçuklu ilçesinde yaşandı. Yürüyüşe çıkan yaşlı bir kadın, eve dönerken 5 başıboş köpeğin saldırısına uğradı. Bacak kısmında ciddi yaralar oluşan kadın, halen kuduz aşı tedavisi görüyor. Bu tür olaylar, başıboş köpeklerin neden olduğu tehlikenin boyutlarını bir kez daha ortaya koydu.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Adil Özcan, yerel yönetimlerin bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Sahipsiz hayvanların sağlık kontrolleri yapılmalı, güvenli barınaklara alınmalı ve etkili bir kısırlaştırma programı uygulanmalı. Sadece toplamak değil, sürdürülebilir ve insani bir çözüm üretmek şart" dedi. Özcan, merkezi yönetim, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ETKİLİ VE ADİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Özcan, başıboş köpek sorununa yönelik çözüm önerilerini de sıraladı:

  1. Acil Müdahale ve Toplama Ekipleri: Belediyeler, profesyonel ekipler kurarak sahipsiz köpekleri hızlıca toplayıp güvenli alanlara taşımalı. Saldırgan ve hasta hayvanlar öncelikli olarak tespit edilmeli.

  2. Kısırlaştırma ve Aşılama: Sokak köpeklerinin kontrolsüz çoğalmasını önlemek için kapsamlı bir kısırlaştırma ve aşılama programı uygulanmalı. Kuduz ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamalar düzenli olarak yapılmalı.

  3. Güvenli Barınaklar: Sokak hayvanları için yeterli ve hijyenik barınaklar inşa edilmeli. Belediyeler, hayvanların burada beslenmesini ve rehabilite edilmesini sağlamalı.

  4. Sahiplendirme Kampanyaları: Köpeklerin sahiplendirilmesi teşvik edilmeli, bu süreçte vatandaşlara destek sağlanmalı. Sahiplendirilen köpeklerin takip edilmesi için bir sistem oluşturulmalı.

  5. Denetim ve Yaptırımlar: Belediyeler, sahipsiz hayvanları belirlenen alanlara bırakma gibi sorumsuz uygulamaların önüne geçmeli. Hayvanlarını sokağa terk edenlere ciddi yaptırımlar uygulanmalı.

  6. Belediyeler ve Devlet Arasında Koordinasyon: Büyükşehir ve ilçe belediyeleri koordineli çalışmalı, merkezi yönetim bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri hızlandırmalı.

  7. Halkı Bilinçlendirme: İnsanlara sokak hayvanlarına karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitimler verilmeli. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için güvenlik önlemleri artırılmalı.

UZUN VADELİ PLANLAMA ŞART

Adil Özcan, bu sorunun uzun vadeli bir planlama gerektirdiğini belirterek, "Hem insanların güvenliğini hem de hayvanların yaşam hakkını koruyacak dengeli bir çözüm bulunmalı" dedi. Özcan, önerilerin yeterli olup olmadığı konusunda da kamuoyunun görüşlerine açık olduğunu ifade etti.

Başıboş köpek sorunu, özellikle son dönemde yaşanan acı olaylarla birlikte Konya'nın gündeminde önemli bir yer tutuyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini vurgularken, vatandaşlar da yetkililerden somut adımlar bekliyor.

Yorumlar
T
Tarik 9 ay önce
Bu sorun çözülmez ise bir daha ak partiye oy veremem..sokakta can güvenliğimiz yok.hepsi toplanmali ve uyutulmali.11 milyon köpek ile hangi belediye uğraşsın.ve vergimiz neden köpek beslemeye gidiyor.insanlar öncelik olmalı..bir çocuğun canı bir yana 11 milyon köpek bir yana.aslolan insandır.
BEĞENME
0
CEVAPLA
O
Osman Şanlı 9 ay önce
Hayvan hakkı diye bir şey olsa pirzola yiyemezdik. Hayvanlara lüzumsuz eziyet etmezsin o kadar. Hayvan hakkı diye diye bir kaç 100 bin köpeği 10 milyon köpek yaptılar. Milletin başına bela ettiler. Şimdi o köpekleri devlet kesesinden değil de kendi keselerinden beslesinler. O haşereleri millete yük etmeye hakları yok.
BEĞENME
0
CEVAPLA