Konya'da mimari yapıya inceleme!

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması'nı tartıştı

Konya'da mimari yapıya inceleme!
Yayınlanma:

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması'nı tartıştı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle düzenlediği panelde "Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması"nı ele aldı.

Panele Prof. Dr. Ahmet Alkan, Prof. Dr. Çağlar Meşhur ve Y. Mim. Feyza Yarar katıldı. Paneli Y. Mim. Mihrimah Şenalp yönetti.

img-2795.jpg

1923-2023: Dört Aşamalı Gelişim

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Alkan, Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması'nı dört aşamada ele aldı.

img-2728.jpg

Alkan'a göre, bu aşamalar şöyle sıralanabilir:

1923-1950: Kuruluş dönemi
1950-1980: Sanayileşme, göç ve hızlı kentleşme
1980-2000: Kalkınmada yeni dönem ve çözüm arayışları
2000 sonrası: Yoğun yapılaşma ve kentsel dönüşüm
Planlamada Merkezi-Yerel Gerilim

img-2688.jpg

Prof. Dr. Çağlar Meşhur ise panelde planlama konusuna odaklandı. Meşhur, Türkiye'deki planlama tarihini merkezi ve yerel arasındaki gerilimin tarihi olarak nitelendirdi.

Meşhur'a göre, Türkiye'deki planlama sisteminin iki ana sorunu var:

Plan ve planlama kavramlarının birbirinden ayrışması
Planlamanın merkezileşmesi
Konya'da Mimarlık ve Planlama

Y. Mim. Feyza Yarar ise panelde Konya'da mimarlık ve planlamayı inceledi. Yarar, Cumhuriyetin başından günümüze Konya'da yapılan ikonik mimari yapıları fotoğraflarla anlattı.

Plaket ve Katılım Belgeleri

Panelin sonunda, katılımcılara plaket ve katılım belgeleri verildi. Plaketleri TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Karaman Belediyesi ve TOKİ eski Başkanı Prof. Dr. Kâmil Uğurlu, Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet ve TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sedat Ersöz takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.