Konya'da deprem olacak mı, hangi ilçeler risk altında? Jeoloji Mühendisi Şükrü Arslan açıkladı!..

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Anadolu'da Bugün'e yaptığı açıklamada, Konya'da deprem olacağına dair bazı söylemlerin yanlış olduğunu söyledi.

Yayınlanma:

Jeoloji Mühendisler Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya'da deprem olacağına dair sosyal medyada ve bazı mecralarda yapılan söylemleri değerlendirdi.

Arslan, Konya'nın 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem beklemediğini belirterek, "Konya ilinde 7 ve üzerinde büyüklükte deprem kesinlikle beklemiyoruz. Sadece biz o 24 ilden biriyiz. Bizim Konya Merkez'imizde, Konya fay zonu dediğimiz yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda uzanan bir Konya fay zonumuz var. Bu şehir merkezimizden de geçmektedir. Ama bu fay zonu kesinlikle 7 ve üzerinde bir deprem potansiyeli olan fay zonu değildir" dedi.

Konya'yı Etkileyebilecek Fay Zonları

Arslan, Konya'yı etkileyebilecek fay zonları hakkında da bilgi verdi. Arslan, "Yerel fay zonlarımıza baktığımız zaman biraz önce bahsettiğimiz Konya fay zonu var. Konya fay zonunun yanında Altınekin, Cihanbeyli fay zonu dediğimiz küçük ölçekte 5, 5 buçuk potansiyelinde deprem üretebilecek fay zonlarımız bulunuyor. Yerel fay zonlarımızın potansiyelini bu şekilde değerlendirmemiz lazım. Çok büyük deprem üretme potansiyeli milyonda bir. Çok düşük bir ihtimal olarak bizler değerlendiriyoruz. O yüzden Konya'da yerel fay zonları ile ilgili daha rahatız. Fakat Konya'nın çevresine, bölgesel fay zonlarımıza baktığımız zaman özellikle Konya ilimizi tehdit eden 3 tane bölgesel fay zonumuz var" diye konuştu.

Arslan, bu fay zonlarından birinin Afyon'dan, Sultandağları'ndan Akşehir'e uzanan Sultandağı veya Akşehir fay zonu olduğunu belirterek, "Diğer tarafta Aksaray ilimizde Tuz Gölü'nü kesen ve Aksaray Merkez'inden geçen Tuz Gölü fay zonu var. Bir diğer yanda Kayseri tarafında da Ecemiş fay zonu dediğimiz bir fay zonu var. Bu 3 fay zonu, potansiyeli yüksek, altın üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip fay zonlarıdır. Bu üçünün de üreteceği depremler her ne kadar Konya şehir merkezine yaklaşık 150-200 kilometre uzaklıkta da olsa, Konya'daki zemin yapısından dolayı da ciddi anlamda hissedilmesine ve bir etki yaratması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Depremi Önlemek için Neler Yapılmalı?

Arslan, Konya'da depreme karşı dirençli bir şehir için yapılması gereken çalışmalara da değindi. Arslan, "Konya'mızı biz şu açıdan değerlendiriyoruz; zemin özelliği açısından ne yazık ki Konya şehrimiz kötü bir zemin. Yani ova zemini. O yüzden zeminimiz iyi olmadığı için bizim sadece Konya Merkez'inde değil, çevre illerde de yüksek potansiyelli depremlerden etkilenme durumumuz söz konusu" dedi.

Arslan, "O yüzden biz depreme karşı dirençli bir Konya için, sadece Konya genelindeki fayları değil, Konya'nın çevresindeki bölgesel fay zonlarını da dikkate alarak buna göre bir şehirleşme yapmamız gerekiyor ki, depreme karşı dirençli bir Konya'mız olsun" diye konuştu.

Arslan, kentsel dönüşümün önemine de dikkat çekerek, "Konya'da ne yazık ki çok eski yerleşim yerleri var. 1950-1960'lı yıllarda yapılmış binalar var. Konya'nın bu mahalleleri, ilçeleri, bölgeleri tespit ederek hızlı bir şekilde tarihsel bir anlam veya önemi yoksa kentsel dönüşüm kapsamında bu yapıları dönüştürerek depereme dayanıklı, yeni deprem yönetmeliğe, standartlara uygun şekilde dönüşümünü sağlaması gerekiyor" dedi.

Arslan, 6 Şubat depremi veya önceki depremlerden edinilen tecrübelerden birinin de şu olduğunu belirterek, "inşaat ömrünü tamamlamış veya yarıdan çoğunu geçirmiş olan bu tarz eski yapılar ne yazık ki böyle depremlerde ilk yıkılan yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Böyle bir şey yaşamamamız için bu tarz eski yapıları kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışmalarına başlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.