Konya ve ilçelerinde etkili olan dolu ve yağmur üreticiyi zora soktu

Konya ve ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış, dolu ve ani sel etkisini gösterdi. Dolu, ekili alanlarda tahribata neden oldu. Çumra'da yüzde 100 oranında bir zarar olduğu ifade ediliyor

Konya ve ilçelerinde etkili olan dolu ve yağmur üreticiyi zora soktu
Yayınlanma:

Meteorolojinin günlerdir Konya ve ilçeleri için beklediği kuvvetli sağanak yağış, dolu ve ani sel etkisini gösterdi. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, ekili alanlar başta olmak üzere çok yerde tahribata neden oldu. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, iklimdeki ani değişikliklerin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Tarımın üstü açık bir fabrika olduğunu aktaran Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Özellikle Konya Ovası'nın yüzde 95'ten fazlası tarla tarımı yapıyor. Dolayısıyla iklimdeki ani değişiklikler tarımsal üretimi olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle son 15 yıldır küresel iklim değişikliğinin durumlarını biz de bölgemizde hissediyoruz. Yağışlar kaydı, geçmiş yıllarda haziran ayında doğru düzgün yağmur yağmazken artık nisan ayı kurak geçiyor. Mayıs ve haziran aylarına yağışlar kayıyor. Bütün bunlar da üretimi olumsuz etkiliyor" ifadelerine yer verdi.

d1.jpg

"ÇİFTÇİLERİMİZİN 1 YILLIK EMEĞİ HEBA OLABİLİYOR"

Prof. Dr. Süleyman Soylu, haziran yağışlarının özellikle mısır, ayçiçeği, şeker pancarı gibi ürünler için çok yararlı olduğunu belirtirken, bu dönemdeki yağışların buğday ve arpa gibi hububat ürünleri için de önemli oranda risk içerdiğini söyledi.

Soylu, "Bu dolu yağışı Çumra'nın belirli bölgesinde tahribata neden oldu. Bölgelerde eğer buğday, arpa ekimi fazlaysa üretim olumsuz etkilenir ama diğer ürünler bir şekilde kendini toparlar. Yağış, özellikle şiddetli ve dolu şeklinde yağdığı zaman çiftçilerimizin 1 yıllık emeğinin heba olmasına neden olabiliyor. Geçtiğimiz 15 gün içerisinde Karapınar ve Kadınhanı ilçemizin bazı bölgelerinde ve son olarak Çumra ilçemizde hasar gerçekleşti. Buradaki en büyük hasarı görecek ürün buğday ve arpa tarlalarıdır. Çünkü tarlalar tam başaklanma dönemlerini yaşıyor. Mısır ve şeker pancarlarında çok büyük kayıp olacağını düşünmüyorum, onlar kendini yenileyebilir. Dolu, eğer ayçiçeklerin büyüme noktalarına zarar verdiyse tahribata neden olabilir" dedi.

d2.jpg

Çiftçilerin üretim için çok fazla masraf yaptıklarını aktaran Soylu, şunları dile getirdi: "Çiftçilerimizin tarlalarına mutlaka tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Tarım sigortaları çok yüksek meblağlar değil. Çok cüzi bedellere bir dekar alan sigortalanabiliyor. Tarımın bundan sonra çok daha riskli olduğunu dikkate alarak üreticilerimizin tarım sigortaları yaptırmaları önemli hale geldi. Sigortalı çiftçilerimiz mutlaka TARSİM'e ihbarda bulunsunlar. Yoksa 'tarlamda hasar var' ihbarı olmadan TARSİM'den herhangi bir ödeme alamazlar."

ŞEN: ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARI ERTELENSİN

Çumra Ziraat Odası Başkanı Adem Şen, Çumra'da 8 dakika boyunca dolu yağdığını ifade etti. Arpalarda, mısırda ve sebzelerde çok zarar olduğunu aktaran Başkan Şen, "Çumra'da yüzde 100 oranında bir zarar var. Çoğu yerleri de sel götürmüş. Zarar Tespit Komisyonu kuruldu. Biz 3 köyün zarar gördüğünü biliyoruz. Bunlar, Güvercinlik, Alemdar ve Küçük Köyü. Çumra'nın bir kısmının yağıştan zarar gördüğünü biliyorduk ama dağ köylerinde de zarar çok fazla olmuş. Çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatifi'nden ve Ziraat Bankası'ndan kredi çekti. Çiftçilerimizin bu kurumlara borçları çok fazla.Bu borçların ertelenmesini istiyoruz. Devletimiz ne verirse biz ona razı olacağız. İnşallah devletimiz çiftçilerimize yardımcı olacak" açıklamasında bulundu.

d3.jpg

“VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

Yunak’a bağlı Yavaşlı Mahallesi'ndeki selden etkilenen mevsimlik tarım işçilerini ziyaret edip geçmiş olsun dileğinde bulunan Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, zarar tespitinin yapılması ve vatandaşların acil ihtiyaçlarının giderilmesi için talimat verdi.

Yağışların kent genelinde etkili olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Çok şükür afet durumunda bir boyut gözükmüyor. Bir taşkın var, su baskınları var, tarım arazilerinde ve belli sayıda çadırda ama yönetilebilir boyutlarda. Gerekenler yapılacak elbette. Vatandaşlarımızın günlük hayatının belli oranda etkilendiği muhakkak ama vatandaşlarımızın yanında olacağız, ihtiyaçlarını karşılayacağız."

Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Al Ergin de Çumra’da ve Akören’de meydana gelen dolu yağışında zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Ergin ayrıca, aşırı yağış ve dolu nedeniyle zarar gören Hatunsaray, Kayadibi ve Botsa Mahallelerinde ön inceleme yaptı. İl Müdürü Ali Ergin, zarar gören üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, çiftçilerin taleplerini dinledi.

Üreticilerle görüşen İl Müdürü Ergin, yaşanan afet nedeniyle vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Konya Valiliğince yapılan açıklamada da kentte yağışın yoğun yaşandığı bazı bölgelerde vatandaşlar ve hayvanların mahsur kaldıkları yerlerden kurtarıldığı, bazı bölgelerde ekili alanlarda zarar meydana geldiği, ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.