Konya Ovası'nda su kaynakları tükeniyor, tartışmalar alevleniyor! Hangi ürünler ekilmeli?

Konya Ovası’nda hızla tükenen su kaynakları, tarımsal üretimle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Özellikle “mısır, pancar gibi su isteyen ürünler ekilmesin” çağrıları Konya'nın ardından Karaman'da da gündemde.

Konya Ovası'nda su kaynakları tükeniyor, tartışmalar alevleniyor! Hangi ürünler ekilmeli?
Yayınlanma:

Konya Ovası’nda su kaynaklarının hızla azalmasının ardından “Konya’da fazla su tüketen ürünler ekilmesin” yönünde görüşler paylaşılıyor.

“Konya’da mısır, pancar gibi ürünlerin ekimi yasaklanmalı mı, yasaklanmamalı mı?” şeklinde tartışmalar sürerken, benzer tartışmalar Karaman’da da yaşanıyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Başkan Bayram, sosyal medyada sıkça dillendirilen “su isteyen ürünleri bırakın, buğday ve arpa ekin” önerilerini “kolaycı ve Karaman gerçeklerinden uzak” olarak nitelendirdi. Bayram, “Su sorunu ciddi, obruklar oluşuyor. Ancak çözüm çiftçiyi hedef almak değil. Tarımı bitirmek, Karaman’ı ekonomik çöküşe sürükler” dedi.

499837848-10162418267269800-597213519617984158-n.jpg

TARIM BİTERSE KARAMAN EKONOMİSİ DURUR

Karaman ekonomisinin %85’inin tarıma dayalı olduğunu hatırlatan Bayram, su tüketimi yüksek ürünlerden vazgeçilmesinin zincirleme bir ekonomik krize yol açacağını ifade etti. Bayram, şunları söyledi:

“Elma, mısır, pancar üretimi biterse; çiftçi borç batağına saplanır, traktörler atıl kalır, inşaat sektörü durur, esnaf kepenk kapatır. Karaman ekonomisi tamamen durma noktasına gelir.”

“BUĞDAY DA SU TÜKETİYOR, ÇÖZÜM SU GETİRMEKTE”

Başkan Bayram, su istemeyen ürünlerin aslında çok da farklı olmadığını belirterek, buğday ve arpanın da ciddi suya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Özellikle 15 yıldır mısır ve pancar için yatırımlar yapan çiftçinin, ürün desenini değiştirmesinin kolay olmadığını söyledi.

2024 yılında yaşanan don felaketi nedeniyle elma üretiminin yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan Bayram, bu durumun Karaman’a yaklaşık 20-25 milyar TL’lik bir ekonomik kayıp yaşattığını vurguladı.

“ÇÖZÜM ÇİFTÇİYİ SUÇLAMAK DEĞİL, SUYU GETİRMEKTİR”

Bayram, çözümün su sorununun temeline inilmesinde yattığını vurgulayarak şu çağrıyı yaptı:

“Çiftçiyi suçlamak yerine, dış havzalardan su getirme projelerine odaklanmalıyız. Mevcut baraj, tünel ve sulama projelerini tamamlayarak Karaman’ı susuzluktan kurtarmalıyız. Karaman tarımı suya mahkûmdur, susuz olamaz.”

“BU MÜCADELE ÇİFTÇİNİN DEĞİL, TÜM KENTİN MESELESİDİR”

“Karaman’a su getirmenin yollarını aramak artık hepimizin tek gündemi olmalı” diyen Bayram, bu mücadelede çiftçinin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti. “Üretmek istiyoruz, ama bu mücadelede yanımızda duran bir şehirle birlikte” mesajını verdi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum