Konya
Parçalı bulutlu
3°
Aksaray
Açık
3°
Karaman
Parçalı az bulutlu
4°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Türkiye’de gıda zehirlenmeleri endişe veriyor: Acil önlem şart!

Türkiye’de gıda zehirlenmeleri endişe veriyor: Acil önlem şart!

Türkiye’de gıda zehirlenmelerindeki artış alarm verirken, uzmanlar güvenli gıda için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK: TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi
Okunma Süresi: 2 dk

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, Türkiye’de gıda kaynaklı hastalıkların son dönemde ciddi şekilde arttığını belirterek, konunun hem halk sağlığı hem de ekonomi açısından hayati bir sorun olduğunu vurguladı. Ada, sadece Kasım ayının ilk üç haftasında 750’den fazla kişinin gıda zehirlenmesi vakasıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Samsun, Karabük, Kayseri, Rize, Bursa, Trabzon, Şişli, Gümüşhane, Adıyaman, Sakarya, Gaziantep ve Kocaeli’de farklı lokasyonlarda yaşanan toplu gıda zehirlenmeleri kamuoyunda büyük endişe yarattı.

Ada, vakaların temel nedeninin Gıda Güvenliği İlkelerine uyulmaması olduğunu belirterek, özellikle toplu tüketim yerlerinde düşük kaliteli ürün kullanımı, hijyen kurallarına uyulmaması, soğuk zincirin kırılması, teknik personel eksikliği ve personel eğitimsizliği gibi sorunlara dikkat çekti. “Hazır gıda sunumunun yapıldığı restoran, lokanta, büfe, fast food noktaları gibi yerlerde hem sahiplerin hem çalışanların sınavlı ve belgeli gıda güvenliği eğitiminden geçmesi zorunlu olmalı” dedi.

TMMOB ayrıca, küçük çaplı gıda işletmelerinin teknik gözetim altında olmamasının da ciddi bir eksiklik olduğunu belirterek, gıda danışmanlığı sistemi kurulmasını önerdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve üniversitelerde gıda güvenliği kontrolünün sağlanması için Gıda Mühendislerinin istihdam edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ada, yaptırımların yetersizliği ve cezaların caydırıcı olmamasının sektörde güvenlik ihlallerine yol açtığını belirterek, tekrar eden ihlallerin önüne geçmek amacıyla Gıda İhtisas Mahkemeleri’nin kurulmasını önerdi.

“Tüm bu önlemler, temel insan hakkı olan güvenli gıdaya ulaşımı sağlamak ve halk sağlığını korumak için ivedilikle hayata geçirilmelidir. Yetkili tüm kurum ve kuruluşlar, ülkemizde gıda güvenliğinin tam anlamıyla sağlanmasından sorumludur” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *