Burçağın müdürmük ve küşne olarak da adlandırılan baklagil familyasından olduğunu belirten ürünün patent sahibi Mehmet Turgay Karakoç, “Burçak, 30-50 cm. boyunda, 8-10 çift yaprakçıktan oluşan, taneleri çok küçük, mercimeğe benzeyen köşeli tohumları bulunmaktadır. Bu tohumlar özenle ayıklanarak yıkanıp bazı işlemlerden geçirilerek toz halde burçak kahvesi elde edilir” dedi.
BURÇAK KAHVESİ HİKÂYESİ
Burçak Kahvesi’nin geçmiş zamanlarda dedesinin babası tarafından içildiğini söyleyen Karakoç, dededen toruna uzanan Burçak Kahvesi’nin hikayesini şöyle anlattı: “Burçak kahvesini dedemin babası, zamanında içermiş. O zor şartlarda tabi yaygın değil burçak. İnsanların kıt kanaat geçindiği 2.Dünya savaşı yıllarında, bırakın burçağı kahve olarak içmeyi, genelde büyükbaş hayvanlara güç vermesi ve daha çok süt vermesi için yem olarak verilirmiş. Faydalı olduğunu görüp tohumunu toz hale getirip çeşitli şekillerde yiyip içerlermiş. Bu şekilde dedelerimizden bizlere kadar gelen burçak bitkisini günümüzde bilen yok denecek kadar az. Akrabalarımızdan biri, burçağı kavurup öğüterek arada sırada içermiş. Midesindeki ülser tarzındaki rahatsızlığından dolayı ve ilaç kullanmayı sevmediği için aklına doğal yöntemlerden Burçak gelmiş. Günde 2-3 kez içmeye başlamış ve ilaç kullanmadan, bir süre sonra mide rahatsızlığından kurtulmuş. Doktora kontrole gittiğinde, yapılan tahlillerde gerçekten rahatsızlığında iyileşme görülmüş ve hatta doktor dahi duruma şaşırmıştır. Bu olayın bize anlatılmasından sonra, sağlık personeli olarak eşimle birlikte durumu araştırdığımda; gerçekten de Burçağın onlarca faydası olduğunu öğrendik. Ve o kadar faydasına rağmen hiçbir şekilde kullanılmadığını keşfettik. Burçağı pratik ve lezzetli bir şekilde tüketmek adına bazı teknik işlemlerden geçirerek Burçak Kahvesi’ni burçak tohumlarından elde ettik” dedi. Burçak Kahvesi’nin Türkiye’de ve dünyada ilk olduğunu ve insanların üründen faydalanabilmesini sağlamak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent müracaatında bulunduklarını sözlerine ekleyen Mehmet Turgay Karakoç “Türk Patent ve Marka Kurumu ise Burçak Kahvesi’nin bir “buluş” olduğunu onaylaması sonrasında “araştırma” ve bazı aşamalardan geçirerek Patent Belgesi’ni verdi Burçak Kahvesi’ne yönelik bazı hedeflerim olmakla birlikte yakın zamanda bu hedeflerin gerçekleşeceğine inanıyorum. Şu anda ePttAVM.com, Gittigidiyor.com ve n11.com üzerinden tüm Türkiye’ye satışını yapmakla birlikte, bazı illerde market ve organik ürün marketlerinde satışını yapıyoruz. Burçak Kahvesi, Naim Koca ve Atilla Narin’in 2018’de yazdığı “Anadolu’nun Kayıp Kahveleri” adlı kitabında yer almıştır” şeklinde konuştu.
.jpg)
BURÇAK KAHVESİ YAPILIŞI
Burçak Kahvesi’nin geleneksel olarak cezvede Türk kahvesi tarzında süt ile yapıldığını ifade eden Karakoç, kahvenin Küçük fincan ile büyük kupa arasındaki orta büyüklükteki fincanlarda içilmesini önerdiklerini belirtti. Kahvenin yapılışını paylaşan Karakoç, “Bir fincan sütü, 1 tatlı kaşığı burçak kahvesi ve yarım çay kaşığı şekeri cezveye koyarak kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Eğer birden fazla fincan için yapılmışsa Kahve kaynayınca, cezvenin dibindeki telve eşit miktarda fincanlara gelecek şekilde pay edilir. Hem sunum için hem de aromasının tam olması için son olarak süt köpüğü eklenmesi tercih edilmelidir.
Burçak Kahvesi su ile de yapılabilir, fakat aroması ve kahvenin tam olarak çözünebilmesi amacıyla süt ile cezvede yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca espresso makinelerinde daha güzel sonuç elde ederek içilebilmektedir. Nasıl yapıldığına dair videoları instagram hesabımızda bulabilirsiniz” ifadesinde bulundu.
BURÇAK KAHVESİ'NİN FAYDALARI
• Mide rahatsızlıklarının (mide kanaması, reflü, mide asidi sorunu, helico bacter pylori vb. tedavisi, mide yaraları ve ameliyat sonrası yaraların iyileşmesine katkı sağlar) tümünün tedavisine yardımcıdır.
• İdrar söktürmeye, idrar yolları iltihabını gidermeye, böbrek taşları ve kumlarının oluşumunu önlemeye, oluşan taşları düşürmeye yardımcı olur.
• Kalbi güçlendirmeye ve kalp hastalıklarına karşı korumaya yardım eder.
• İsilik ve mayasıl tedavisine yardım eder, zayıf vücutlara kuvvet verici özelliği vardır.
• Ses tellerini açmaya yardım eder.
• Cinsel gücü ve afrodizyak etkileşimi arttırmaya yardımcı olur.
• Vücudun su toplamasını önlemeye, biriken suyu atmasına yardımcı olur.
• Kırık ve çatlak kemiklerin kaynamasına, egzama tedavisinde yardımcıdır, sırt ağrıları gibi sorunların tedavisine yardımcı olur.
• Anne sütünün artmasına katkı sağlar.
• Ciğer-dalak tıkanıklığını gidermeye fayda sağlar.
• Cildi güzelleştirmeye ve cildi yenilemeye yardım eder.
• Sara ve Sarılık tedavisinde katkı sağlar.
• Bronşları açmaya, balgam söktürmeye yardımcı olur.
• Vücutta biriken antijen toksinleri temizlemeye yardımcı olur.
• Alerjik nefes darlığında, alerjik burun akıntısı ve hapşırmaya karşı faydalıdır.
• Vücudun neresinde olursa olsun tümör tedavisine yardım eder.
• Mafsal rahatsızlıklarında dizlerdeki ağrı ve şişlikte, Hemoroide (basur), Hazımsızlığa faydalıdır.
• Bağırsak düzenlemeye katkı sağlar.
• Diş eti yaralarının tedavisine yardımcı olur.
• A ve C vitaminleri yönünden zengindir.
Özel Haber : Müslüm Evci