Konya
Açık
9°
Aksaray
Kapalı
10°
Karaman
Kapalı
14°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Türkiye’de artan ergen şiddetine çarpıcı yorum: "Sebep ailede saklı"

Türkiye’de artan ergen şiddetine çarpıcı yorum: "Sebep ailede saklı"

Aileyi Destekleme Derneği Başkanı Dr. Cemil Paslı, artan şiddet olaylarının anne figürünün eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Aileyi Destekleme Derneği Başkanı Dr. Cemil Paslı, Siverek ve Kahramanmaraş’ta yaşanan ve son dönemde farklı illerde de görülen ergenlerin karıştığı şiddet olaylarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Aile yapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Paslı, özellikle anne rolünün belirleyici olduğuna işaret etti.

Dr. Paslı, huzurlu bir toplumun temelinde mutlu ailelerin yer aldığını belirterek, “Huzurlu toplum ve sağlıklı birey için mutlu bir aile kilit taşı hükmündedir. Mutlu aile için ise en belirleyici faktör annedir. Anneliğin, dünyada bir insana verilmiş en yüce makam olduğu uygulamalarla ortaya konulmalıdır” dedi.

Sanayileşen toplumlarda kadının hem çalışma hayatı hem de aile içindeki sorumluluklarını dengede yürütmesinin önemine değinen Paslı, özellikle anne olan kadınların desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Paslı, “Yoğun çalışma hayatı içerisinde annelerin özel imkânlarla desteklenmesi; mutlu aile, sağlıklı birey ve huzurlu toplum için zaruridir” diye konuştu.

“Anne yoksunluğu telafi edilemez”

Son dönemde artan şiddet olaylarının nedenlerine de değinen Paslı, aile içi bağların zayıflamasına dikkat çekti. Anne figürünün aileyi bir arada tutan en önemli unsur olduğunu belirten Paslı, özellikle erken çocukluk dönemine vurgu yaptı.

“0-3 yaş arası çocukların anne-baba ile yakın ilişki içinde büyümesi oksijen kadar önemlidir” diyen Paslı, bu dönemde yaşanan eksikliklerin ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Paslı, “Anne yoksunluğu psikolojide ‘oral fiksasyon’ olarak tanımlanan duruma neden olabilir. Bu da bireyin ilerleyen yaşamında şiddet eğilimi, psikolojik sorunlar ve bağımlılık gibi pek çok problemin temelini oluşturur” dedi.

Psikanalist Donald Winnicott’un “Hırsızlık yapan çocuk annesini arar” sözünü hatırlatan Paslı, anne eksikliğinin hiçbir şekilde telafi edilemeyeceğini vurguladı.

“Aile kurumu için seferberlik çağrısı”

Açıklamasında çözüm önerilerine de yer veren Dr. Paslı, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Aile kurumunun güçlendirilmesi için acil bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini ifade eden Paslı, Türkiye Aile Vakfı’nın kurulması çağrısını yineledi.

Paslı, “Aile yapımızı güçlendirmek için gönül birliğiyle hareket etmeliyiz. Kadınlarımızın özellikle annelik rolünü sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için destek mekanizmaları oluşturulmalıdır. Huzurlu toplum ve sağlıklı bireyin yolu mutlu aileden, mutlu ailenin yolu ise güçlü annelerden geçer” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *