Konya
Parçalı az bulutlu
-4°
Aksaray
Açık
-2°
Karaman
Kapalı
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Sıfır atık hareketinin Konya’daki sessiz kahramanları

Sıfır atık hareketinin Konya’daki sessiz kahramanları

Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, Türkiye genelinde çevre bilincini artırırken Konya’da bu sürecin görünmeyen emekçileri olan atık toplayıcılar önemli bir rol üstleniyor. Konya’da atık toplama faaliyetlerinin merkezlerinden biri olan Meram Sanayi, geri dönüşüm sisteminin adeta bel kemiğini oluşturuyor.

Haberleri
MUHABİR: Gülbahar Bayanay
MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 2 dk

Meram Sanayi’de bulunan atık toplama merkezinin sorumlusu Mücahit Aras, sürecin işleyişiyle ilgili Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulundu.

Aras, geri dönüşüm sürecinin titizlikle yürütüldüğünü belirterek, “Geri dönüşüm için gelen maddeleri tek tek ayıklıyoruz. Asıl emek ayıklama aşamasında gerçekleşiyor. Bizden sonra atıklar prese gider, orada paketlenir ve ardından fabrikalara gönderilir. Piyasadan toplanan atıklar geri dönüşüm tesisine geliyor,” dedi.

Naylon atıklar doğada 20 yıl kaybolmuyor

Atıkların geri dönüştürülmemesi halinde çevreye büyük zarar verdiğine dikkat çeken Aras, “Geri dönüştürülmeyen atıklar doğada 20 yıla kadar kalabiliyor. Özellikle kâğıtlı naylonlar doğaya atıldığında yaklaşık 20 yıl boyunca yok olmuyor ve ciddi çevre kirliliğine yol açıyor. Oysa geri dönüşüm sayesinde bu atıklar hem ekonomiye kazandırılıyor hem de birçok vatandaşımız bu alanda çalışarak ekmek parasını kazanıyor” ifadelerini kullandı.

Konya'da geri dönüşüm bilinci giderek artıyor

Geri dönüşüme gönderilen atıklar arasında PET, plastik, teneke, naylon ve kâğıt gibi birçok maddenin bulunduğunu belirten Aras, Konya’da geri dönüşüm bilincinin giderek arttığını vurguladı. Aras, “Alt yapımızın geri dönüşüm bilinci oldukça yüksek. Birçok vatandaş evinde atıklarını ayrıştırarak tesisimize kendisi getiriyor. Bazıları ise çöpe atıyor. Çöpe atılan atıklar, atık toplayıcılar tarafından toplanıp sınıflandırıldıktan sonra bize ulaştırılıyor. Bu süreçte atık toplayıcılar geri dönüşümün olmazsa olmazıdır” diye konuştu.

Atıkların tüm Konya genelinden toplandığını ifade eden Aras, sürecin sonunda fabrikalarda atıkların yeniden ham maddeye dönüştürüldüğünü belirterek, “Fabrikalar PET’i PET olarak eritiyor, kâğıdı tekrar kâğıt olarak geri dönüştürüyor. Böylece hem çevre korunuyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *