Konya
Hafif yağmur
11°
Aksaray
Kapalı
15°
Karaman
Kapalı
12°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Şehri gece koku sardı! Konya’da ne kokuyor?

Şehri gece koku sardı! Konya’da ne kokuyor?

Her yıl aynı dönemlerde Konya’yı saran koku gece saatlerinde tekrar ortaya çıktı. Bu seferki koku ise önceki senelerdekine benzemiyor. Vatandaşlar ise "Konya'da ne kokuyor" sorusuna cevap arıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Kaynağı daha önceki senelerde de merak konusu haline gelen Konya’daki koku dün gece yine ortaya çıktı. Kısa süreli meydana gelen koku olayı bu sefer diğerlerinden biraz farklı geldi. Çürük yumurta benzeri bir koku gibi ortaya çıkan koku bu sefer benzersiz bir şekilde rahatsız etti.

NEDEN ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSU

Bundan 2-3 yıl öncesinde çürük yumurta kokusunu andıran koku yine gece saatlerinde ortaya çıkmıştı. Kokunun hidrojen sülfür olduğu düşünülmüş yine de buna dair bir kanıt ortaya konmamıştı.

HİDROJEN SÜLFÜR NEDİR?

Endüstriyel faaliyetlerle meydana gelen H2S salınımları istenmeyen kokulara ve aşınmaya neden olur. Düşük dozlarda bile merkezi sinir sistemi üzerinde etkiye sebep olduğu bilinen gazın kokusunu andıran koku gece saatlerinde ortaya çıkmasının Karatay sınırları içinde bulunan sanayi tesislerinden kaynaklandığı düşünülmüştü. Yapılan araştırmalarda ise bu yönde bir bulguya rastlanmamıştı.

NASIL ORTAYA ÇIKABİLİR?

Bir internet sitesinde yayınlanan makalede Hidrojen Sülfürle ilgili “Atık suların derelere ve açık kanallara verildiği yerler ile kanalizasyonlarda hava burgacı artışından ve yaz aylarında hidrojen sülfürün sudaki çözünürlüğü azaldığından dolayı ciddi koku problemi oluşur” cümleleri kullanılıyor.

Yine başka bir ihtimalde ise “Hidrojen sülfür başlıca volkanlardan, bataklık ve nehir ağızlarındaki çürüyen bitkilerden açığa çıkar. Hidrojen sülfür renksiz, yoğun kötü kokulu bir gaz olup özellikle kirli suların arıtılması işlemleri sırasında, madencilik ve petrol arıtım işlemleri sırasında organik maddelerin anaerobik dekompozisyonu sonucu ortaya çıkan bir gazdır” bilgisi yer alıyor.

BU SEFERKİ KOKU BİR BAŞKA

Her sene ortaya çıkan kokuların aksine bu yıl ilk kez ortaya çıkan koku daha çok gübre kokusunu andırdı. Meteoroloji İşleri rüzgârın Salı günü kuzey yönlerden eseceği yönünde bir bilgi yayınladı. Kokunun da şehrin kuzey kesimlerinde bulunan sanayi tesislerinden gelebileceği ihtimalini güçlendirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *