Konya’da Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen İlk Adım Ebe Gebe Okulu Aile Buluşması programı, anne ve baba adaylarını bilinçlendirmek ve sağlıklı doğumu teşvik etmek amacıyla düzenlendi.
Programa Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Konya Valisi İbrahim Akın, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, merkez ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Pekyatırmacı: “Sağlıklı gebelik, sağlıklı aile”
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, projenin 2019 yılında Emine Erdoğan’ın himayesinde ve Leyla Şahin Usta’nın katkılarıyla Konya’da başladığını hatırlattı. Pekyatırmacı, binlerce anne adayının projeden faydalandığını, eşli eğitimlerle aile birliğinin güçlendiğini belirtti. Ayrıca, Mahberi Hatun Sosyal Tesisi’nin “İlk Adım Ebe Gebe Okulu” ve “Sağlıklı Hayat Merkezi” olarak yeniden düzenlendiğini ve taburculuk sonrası topluma uyum süreçlerine katkı sağlanacağını ifade etti.
Altay: “Sağlıklı aile, sağlıklı toplum”
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ebe gebe okulunun bugüne kadar binlerce aileye hizmet sunduğunu söyledi. “Sağlıklı anne ve çocuk, sağlıklı aile demektir. Sağlıklı aile ise sağlıklı toplum anlamına gelir. Nesillerimizi sağlıklı ve güçlü ailelerde yetiştirmek hepimizin sorumluluğudur” dedi. Altay, çocukların bir aile ve milletin geleceği olduğunu vurguladı.

Memişoğlu: “Normal doğumun önemi büyük”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sezaryenin yalnızca tıbbi gereklilik durumunda uygulanması gerektiğini vurguladı. “Anne ve bebek sağlığının risk altında olmadığı durumlarda sezaryen yapılmamalıdır. Normal doğum, anne-bebek bağını güçlendirir, bağışıklık sistemini destekler ve sağlıklı bir başlangıç sağlar” dedi.

Bakan, eğitim süreçlerinin anne adaylarını bilinçlendirdiğini ve aileleri doğru bilgiyle güçlendirdiğini ifade ederek, Konya’da uygulanan programla sezaryen oranlarının yüzde 30’a düştüğünü açıkladı. Program kapsamında anne adaylarının her aşamada yanında olacak ebeler görevlendiriliyor, psikolojik destek, beslenme ve doğuma hazırlık eğitimleri sunuluyor.
Akın: “Aile, bireyin ilk eğitim alanıdır”
Konya Valisi İbrahim Akın, ailenin bireyin karakterinin şekillendiği temel yapı olduğunu belirterek, doğuma hazırlık, psikolojik destek, beslenme danışmanlığı ve ebeveynlik eğitimlerinin aileyi bütüncül şekilde güçlendirdiğini söyledi.

Usta: “Eğitimle doğum korkusu azalıyor”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, projenin artık bir okul olarak sürdüğünü, eğitimlerle anne adaylarının doğum korkularının azaldığını ve normal doğum oranlarının artırıldığını ifade etti.

Usta, eğitimlerin hem kamu hem özel sektörde tüm sağlık çalışanlarına yayıldığını, uluslararası standartlarda yürütüldüğünü ve çeşitli ödüller kazandığını belirtti.