Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde başladı. Arsa, tarla, konut ve iş yeri gibi yerlerin satışlarının noterliklerden yapılmasının fayda sağlayacağına dikkat çeken uzmanlar, bu tür uygulamaların işleri hızlandıracağına vurgu yaptılar
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 65. Noterliği'nde, noterliklerde taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasına yönelik uygulamayı başlattı. Yeni uygulamanın hayırlı olmasını dileyen Bakan Yılmaz Tunç, taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl yasalaştığını hatırlattı. Bakan Tunç, noterliklerde araç tescil işlemlerinin yapıldığını, mirasçılık belgelerinin verildiğini anlatarak, bu uygulamaların vatandaşlara kolaylık sağladığını dile getirdi. Taşınmaz satış sözleşmelerinin ülke genelindeki noterliklerde yapılabileceğini belirten Tunç, "Tapuda sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler, nöbetçi noter uygulaması kapsamında hafta sonu da gerçekleşmiş olacak. Bu da önemli bir kolaylık” dedi. Yılmaz Tunç, işlemlerin noterler denetiminde yapılacağını, bunun da uyuşmazlıkları ortadan kaldıracağını söyledi. Konya Noterler Odası Başkanı Ali Altuner ve Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

“ALICI VE SATICI SATIŞ İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Konya Noterler Odası Başkanı Ali Altuner, hayata geçen yeni noterlik uygulaması hakkında bilgi verdi. Noterlik kanununa eklenen madde ile birlikte yapılacak işlemleri anlatan Başkan Ali Altuner, “Taşınmaz satış işlemleri noterlik kanununun 61/A maddesine eklenen bir madde ile noterler tarafından yapılmaya başlandı. Başvuruları almaya başladık. Başvuruyu şu şekilde gerçekleştiriyoruz; Satıcı Türkiye Noterler Birliği’nin portal sayfasından e-devlet şifresi ile kendi ve alıcı bilgilerini giriyor. Eğer mesken ise DASK sigortasını yaptırıyor. Daha sonra emlak rayiç bedelini alıyor ve sisteme giriyor. Herhangi bir noterliğe başvurusunu yapıyor. Noterlik de evrakları inceledikten sonra kişiye randevu veriyor. Randevu saatinde satış işlemi gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.

“500 TL İLE 4 BİN TL ARASINDA NOTER ÜCRETİ ÖDENİYOR”
Uygulamadan vatandaşların memnun kalacağını ifade eden Ali Altuner, “Yapılan bir sözleşme olduğu için taşınmaz ve satış sözleşmesinin de bir hukukçu tarafından yapılması gerekiyor. Uygulama vatandaşın daha kolay ve ulaşılabilir bir şekilde işlem yapmasına olanak sağlamak amacıyla geliştirildi. Bu işlemler cumartesi günleri de sistem üzerinden yapılabilecek. Noterler, mesken, iş yerleri, tarım arazileri, arsa, arazi işlemlerini yaparken ve diğer işlemler de tapudan yapılabilecek. Kişilerin ödemesi gereken tapu harcı bulunuyor. Ayrıca gayrimenkulün satış değerine göre 500 TL ile 4 bin TL arasında da noter ücreti ödeniyor. Noterler gayrimenkul satış sözleşmesini yapmak için yıllardır bir mücadele içerisinde çünkü bu hukukçuların yapabileceği bir iş. Güzel bir uygulama vatandaşlar bu uygulamadan memnun kalacaklar” dedi.

“HAFTA SONU DA İŞLEM YAPILABİLECEK”
İşlemlerin daha hızlı yapılması için uygulamanın faydalı olduğunu söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “ Tapu Müdürlükleri zaman zaman çok yoğun olabiliyor. Vatandaşın hızlı işlem yapabilmesi için noterlerinde bu işlemi gerçekleştirmesi faydalı olacak. Vatandaşlar 500 TL ile 4 bin TL arasında noterlere bir ödeme yaparak alım ve satım işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu işlem için Tapu Müdürlüklerinde alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 toplamda yüzde 4’lük bir ücret ödeniyor. Yani alıcı ve satıcı Tapu Müdürlüklerine yüzde 4 ödüyordu. Noterlikte de aynı fiyatı ödeyecek ve artı olarak 4 bin ile 500 TL arasında tapu birim başı fiyat farkı noter masrafı alınacak. Noterler, konut, ticari, arsa, bağ ve bahçe gibi bütün satışları yapabilecekler ”diye aktardı.

“10 GÜN İÇİNDE YAPILAN MÜRACAATI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDALAR”
Noterlikte 10 gün içinde bitmeyen işlemlerin iptal edileceğini söyleyen Başkan Sedat Altınay, “Satıcı notere gitmeden önce Türkiye Noterler Birliği’nin portal sayfasından Noterler Birliği Sitesine girecek, hangi il, ilçe ve noterde işlem yapmak istiyorsa işaretleyip randevu talebi oluşturacak. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra harç mesajı gelecek. Kişiler imzaya çağrılacak ve gidip imza atılacak. Alım satım işlemi gün içinde tamamlanacak. Sabah müracaat olduğu takdirde biz imzaları öğleden sonra atıyoruz. Notere müracaat eden vatandaşlar 10 gün içinde işlemlerini bitirmezlerse işlemleri iptal olacak. 10 gün içinde yapılan müracaatı gerçekleştirmek zorundalar. Vatandaşlar aynı araç satışlarında olduğu gibi hayata geçen uygulamadan çok memnun kalacaklar” diyerek sözlerini tamamladı.