Kış şartları, üretimdeki düşüş ve alım gücündeki gerileme hem esnafı hem de tüketiciyi zorluyor.
Pazarcı esnafı, fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Bu iş pazarla ilgili değil, ekonomiyle alakalı. Her şey pahalı. Üretim azaldıkça fiyat ister istemez yükseliyor. Yazın 5–6 liraya aldığımız maydanozu kışın 15–20 liraya satıyoruz. Çünkü kış dönemindeyiz, ürün az yetişiyor” dedi.
"Pazarda markete göre etiketler uygun"
Bir diğer pazarcı ise Perşembe Pazarı’nda fiyatların görece uygun olduğunu savunarak, “Soğuk hava bazı ürünleri etkiliyor. Elmayı etkilemezken marul ve yeşillikleri etkiliyor. Elma 50 liradan alıcı buluyor; markette bu fiyata bulamazsınız. Etiketlerimiz uygun” ifadelerini kullandı.
"Soğuklar her ürünü etkilemiyor"
Aydın Didim’den Konya’ya misafir olarak geldiğini ve ilk kez Konya’da pazara çıktığını söyleyen bir vatandaş, “Didim’e göre fiyatlar gayet normal, makul” değerlendirmesinde bulundu. Başka bir vatandaş ise soğukların her ürünü etkilemediğini belirterek, “Çok pahalı değil ama elma şu an pahalı” dedi.
"Gramla alışveriş dönemi başladı"
Nalçacı Pazarı’nda tezgâh açan bir başka esnaf, alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek, “Eskiden 1–1,5 kilo alan müşteriler şimdi 400–600 gram alıyor. İnsanlar haklı. Fiyatlar yüksek. Hamsi bile çok pahalı, almak zorlaştı.” dedi.
Emekli bir öğretmen ise pazardaki tabloyu şu sözlerle anlattı:
“En uygun fiyatlı ürünleri seçiyoruz, yarım kilo almaya çalışıyoruz, pazarlık yapıyoruz. Bu hafta meyve alamadım; dört kilosu 100 lira olmuş. Emekli maaşımın yarısı kiraya gidiyor, kalanla fatura ve temel ihtiyaçları karşılamaya çalışıyorum. Oğlum destek olmasa çok zorlanırım. Bu eşitsizliğin düzeltilmesini gönülden istiyorum.” ifadelerini kullandı. Bir diğer emekli vatandaş da kışın gelişiyle fiyatların “el yaktığını” belirterek, “Emeklinin işi çok zor. Zamlar yetersiz. Yurt dışında yaşıyorum ama buraya geldiğimde bile zorlanıyorum” dedi.
"Konya pazarları diğer illere göre ucuz"
Perşembe Pazarı’nda konuşan bir esnaf ise Konya’nın bazı ürünlerde Türkiye geneline göre daha uygun olduğuna dikkat çekerek, “Havalar soğuk, don var ama piyasada muz 50 liradan başlıyor, 70 liraya kadar var. Konya genel olarak uygun” şeklinde konuştu.