Kurban Bayramına saatler kala, et tüketimi ve etlerin saklanması konusunda uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, bayramda kesilen etlerin sağlıklı tüketimi ve saklanması hakkında kritik bilgiler paylaştı.

Diyetisyen Öten, “Kurban Bayramı’nda etin nasıl saklandığı ve tüketildiği sağlığımız açısından oldukça önemli. Kesilen taze etin en az 24 saat dinlendirilmesini öneriyoruz” dedi. Öten, etin sertleşme süreci olan ölüm katılığının kesildikten sonra 2 ila 6 saat içinde başladığını ve 24 saat boyunca devam ettiğini vurguladı. “Bu süreçte etin tüketilmesi sindirim sistemini yorabilir, çünkü sert ve zor çiğnenen et hazmı güçleştirir” diye ekledi.
Uzman, bayramda etin genellikle ilk gün haşlama veya kavurma yöntemiyle tüketildiğini belirterek, “Eti kavururken iç yağ ve kuyruk yağı kullanmadan, kendi yağı ile kısık ateşte, mevsim sebzeleri eşliğinde tüketilmesi en sağlıklı yöntemdir” dedi. Ayrıca, etin sindirimine yardımcı olarak biberiye kullanımını önerdi. “Eti marine ederken biberiye kullanılması, sindirimi kolaylaştıran enzimlerin aktive edilmesine destek olur” ifadelerini kullandı.
Etin saklanmasıyla ilgili önemli bilgiler veren Öten, “Etin dinlenmesi için tepsi üzerinde, serin ve karanlık bir yerde, hava akımı sağlanarak bekletilmesi gerekiyor. Direkt buzdolabına koymak veya hava almayan poşetlerde saklamak ette çürümeye ve renk ile koku bozulmasına neden olabilir” diye uyardı. Kesilen etlerin, kanı akıtıldıktan sonra yıkanmadan, vakumlu poşetlerde derin dondurucuda saklanmasının ideal olduğunu belirtti. Buzdolabında ise 4 derece sıcaklıkta 5-6 gün saklanabileceğini sözlerine ekledi.