Kurban Bayramı'na günler kala vatandaşlar kurbanlık hayvan arayışına başladı. Bu süreçte sağlıklı hayvan seçimi büyük önem taşırken, Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zafer Altınsoy kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Altınsoy, hayvanın dış görünüşünün sağlığı hakkında önemli ipuçları verdiğini vurgulayarak, “Kurbanlık hayvan bakışlarından belli olur. Gözleri canlı bakmalı, hastalıklı hayvan gibi durmamalı. Vücudunda inflamasyon, kızarıklık varsa ateş göstergesi olabilir. Derisi ve tüyü parlak, yürüyüşü düzgün, ağızda salya akıntısı olmamalıdır. Bu belirtilerden biri varsa mutlaka bir veteriner hekime danışılmalı” dedi.

“TARIM CEBİMDE UYGULAMASI İLE HAYVAN BİLGİLERİNE ULAŞILABİLİYOR”
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvanların kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalarına da değinen Altınsoy, "Kurbanlık alırken sadece fiziksel kontrol yetmez. Bakanlığımızın geliştirdiği Tarım Cebimde uygulaması sayesinde hayvanların küpe numarası üzerinden tüm geçmişine ulaşılabilir. Aşı bilgileri, doğum tarihi, hastalık kaydı gibi birçok detay bu uygulamada mevcut” şeklinde konuştu.
“ETTE BENEK VE ODAKÇIK VARSA DİKKAT!”
Kurban kesimi sırasında da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Altınsoy, zoonoz hastalık riskine dikkat çekti. Altınsoy, “Kesim sonrası etin üzerinde benekler, odakçıklar varsa bu durum bazı bulaşıcı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalı. Temas yoluyla bulaşan hastalıklara karşı da vatandaşlarımız dikkatli olmalı” dedi.