Konya
Açık
4°
Aksaray
Açık
4°
Karaman
Açık
5°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Konya’da tarımda devrim gibi gelişme! 14 yıllık emek yerli tohuma dönüştü!

Konya’da tarımda devrim gibi gelişme! 14 yıllık emek yerli tohuma dönüştü!

Selçuk Üniversitesi ve PANKOBİRLİK iş birliğiyle geliştirilen 5 yerli şeker pancarı tohumu, Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılıktan kurtulması yolunda tarihi bir adım olarak değerlendirildi.

KAYNAK: Konya Şeker Basın Bürosu
Okunma Süresi: 3 dk

Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin ev sahipliğinde, Çumra Şeker Fabrikası’nda “Tarla Günü” programı düzenlendi. Etkinlikte, PANKOBİRLİK ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen yerli şeker pancarı tohumu ilk kez tanıtıldı.

Programa; Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Selami Yazar, TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer, akademisyenler, kooperatif temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

“Yerli tohum, milli bir meseledir”

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, yerli şeker pancarı tohumunun Türk tarımında dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir adım olduğunu vurguladı. Erkoyuncu, “Şeker pancarı tohumu yaklaşık 14 yılda bir geliştirilebilen, son derece zor bir türdür. Bu tohum sadece bir tarım girdisi değil, aynı zamanda milli bir meseledir. Çiftçimiz kendi tarlasında yetiştirdiği tohumu 10 katına satın almak zorunda kalmamalı” dedi.

“Convıso teknolojisine yerli alternatif geliyor”

Erkoyuncu, PANKOBİRLİK olarak ayçiçeği ve mısırda yerli çeşitler geliştirdiklerini belirterek, “Yakında Convıso teknolojisine de yerli bir alternatif oluşturacağız. Yurt içi ve yurt dışı iş birlikleriyle bu farkı kapatacağız” ifadelerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi’nden yerli şeker pancarında büyük başarı

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahim Ada, Türkiye’deki şeker pancarı üretiminin bugüne kadar tamamen yabancı menşeli tohumlarla yapıldığını belirterek, “20 yıldır yürüttüğümüz çalışmalar sonunda 5 yerli şeker pancarı çeşidi geliştirdik. Bu çeşitler uluslararası standartlarda ve rekabet gücüne sahip” dedi. Yeni yerli pancar çeşitlerinin Selçuk ZF, Ada, Pars, Pamir ve Batur olarak adlandırıldığını aktaran Ada, “Bu çalışmada destek veren PANKOBİRLİK’e ve tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Milli tohum, gıda güvenliğinin teminatı”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, geliştirilen tohumların Türk tarımı açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Bugün küçük gibi görünen bu adım, gelecekte Türk tarımına büyük katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Selami Yazar ise, “Tohumculuğun temeli ıslah çalışmalarına dayanır. Milli çeşitlerin geliştirilmesi, ülkemizin ve üreticilerimizin geleceğini güvence altına alacaktır” dedi.

TSÜAB ve ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer de, “Türkiye artık 100’den fazla ülkeye tohum ihraç ediyor. Bugün şeker pancarında da önemli bir başarıya imza atıldı” sözleriyle yerli tohum çalışmalarını övdü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *