Ereğli Şeker Fabrikası üretim sahasında faaliyet gösteren pancar üreticilerinin son yıllarda yüksek verim ve üretim artışıyla hem bölge hem de ülke tarımına önemli katkılar sunduğu belirtilirken, kota oranlarında yaşanan düşüşlerin üreticilerde ciddi endişe oluşturduğu ifade edildi.
S.S. Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulu adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çelik, özellikle önceki yıllarda farklı sahalardan Ereğli bölgesine yönlendirilen kotaların daraltılması ve ana kotadaki gerilemenin, üretim planlamasını buna göre yapan çiftçileri ekonomik açıdan zorlayabilecek bir tablo ortaya çıkardığını söyledi.

Çelik, ekim öncesi hazırlıklarını tamamlayan, maliyet üstlenen ve üretime güvenerek yola çıkan birçok üreticinin belirsizlikle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, tarımda sürdürülebilirliğin temel unsurlarından birinin öngörülebilirlik ve güven ortamı olduğunu dile getirdi.
Son yıllarda diğer tarım ürünlerinden yeterli kazancı elde edemeyen birçok çiftçinin pancar üretimine yöneldiğini hatırlatan Çelik, bu süreçte kota oranlarının düşürülmesinin üretim motivasyonunu zayıflatabileceğini ve sahadaki güven duygusunu olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.
Bazı üretim sahalarında mevcut kotaların korunmasına rağmen Ereğli bölgesinde düşüş yaşanmasının üreticiler tarafından yeniden değerlendirilmesi gereken bir durum olarak görüldüğünü belirten Çelik, “Bizler tüm bölgelerde üreticinin güçlü olmasını isteriz. Beklentimiz, uygulamaların üretim verileri ve bölgesel koşullar dikkate alınarak dengeli biçimde ele alınmasıdır” dedi.
Ereğli Şeker Fabrikası’nın hem kapasitesi hem de bölge ekonomisine katkısı bakımından Türkiye şeker sanayisinin önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Çelik, bu potansiyelin korunmasının ve üretim motivasyonunun desteklenmesinin bölgesel kalkınma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Kooperatif olarak duruşlarının net ve yapıcı olduğunu belirten Yunus Çelik, üreticilerin emeğinin karşılığını alabileceği, planlama yaparken güven duyabileceği bir sistemin güçlendirilmesini arzu ettiklerini söyledi. Çelik, kota uygulamalarının üreticilerin mağduriyetlerini giderecek şekilde yeniden gözden geçirilmesini talep ederek, “Amacımız ortak akılla daha dengeli ve üretimi teşvik eden bir yapıya katkı sunmaktır. Çiftçimizin sesi olmaya ve konunun takipçisi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.