Konya
Parçalı bulutlu
4°
Aksaray
Parçalı bulutlu
5°
Karaman
Açık
6°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Konya’da kapasite arttırıldı! APP plaka değişimi için vatandaşlar sırada

Konya’da kapasite arttırıldı! APP plaka değişimi için vatandaşlar sırada

APP plaka kullanımına yönelik ağır cezaların gündeme gelmesiyle birlikte Konya’da plaka basım atölyelerinde yoğunluk yaşanıyor. Plakalarını değiştirmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken, Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası kapasitenin üç katına çıkarıldığını açıkladı.

MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 3 dk

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla standart dışı plaka denetimlerinin 1 Nisan tarihine kadar yalnızca rehberlik amacıyla yapılacağı ve bu süre zarfında sürücülere ceza uygulanmayacağı bildirildi.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında 27 Şubat’tan itibaren araçlarında standart dışı plaka, yani Amerikan Pres Plaka (APP) bulunan sürücülere ağır yaptırımlar getirilmişti. Yeni düzenlemeye göre APP plaka kullanan sürücülere 140 bin lira para cezası, sürücü belgelerine 30 gün süreyle el konulması ve aracın 30 gün trafikten men edilmesi gibi yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı.

Cezaların kamuoyuna açıklanmasının ardından Konya’da plakalarını değiştirmek isteyen vatandaşlar plaka basım atölyelerine akın etti. Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bağlı plaka basım noktalarında yoğunluk oluşurken, binlerce Konyalı araçlarında bulunan APP plakalarını değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

“Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kapasitemizi artırdık”

Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Şen, konuyla ilgili Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulundu. APP plakalara yönelik cezaların gündeme gelmesiyle birlikte büyük bir yoğunluk yaşandığını belirten Şen, vatandaşların mağdur olmaması için kapasiteyi artırdıklarını söyledi.

“Kurallara uymayan sürücülere ciddi yaptırımlar geliyor”

Şen, standart dışı plaka kullanımına yönelik düzenlemenin önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Trafik Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerle standart dışı plaka kullanımı ciddi yaptırımlara tabi tutuluyor. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameraları ve trafik denetimlerinde plakaların doğru okunmasını sağlamak amacıyla hazırlanan yeni yönetmelikle APP plaka kullanımı yasaklanıyor. Kanunun değişmesiyle birlikte bu sorunun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyorum.”

Plaka basım atölyelerinde yoğunluk yaşanıyor

Vatandaşlara verilen sürenin kısa olmasının yoğunluğu artırdığını ifade eden Şen, plaka basım atölyelerinde yoğun mesai yapıldığını belirtti.

“APP plakalarını değiştirmek için verilen süre kısıtlı olduğu için Konya’da da diğer illerde olduğu gibi plaka basım atölyelerinin önünde ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Biz de kapasitemizi üç katına çıkararak gece saat 02.00’ye kadar hizmet veriyoruz. Sabah saat 08.00’de mesaiye başlıyor ve gece geç saatlere kadar çalışıyoruz ki vatandaşlarımız mağdur olmasın. Ancak hava soğuk, insanlar uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Konyalı sürücülerden ricamız, 1 Nisan’a kadar verilen süreyi planlı şekilde kullanarak yoğunluk oluşturmadan plaka değişimi için başvurmalarıdır.”

“Sabah 05.00’ten beri sıradayız”

APP plakalarını değiştirmek için plaka basım atölyelerine gelen vatandaşlar da yaşanan yoğunluğa dikkat çekti.

Vatandaşlar, yıllardır bu plakaları kullandıklarını ancak yeni düzenlemeye uymak için araçlarındaki APP plakaları ve ses sistemlerini söktüklerini ifade etti.

Bir vatandaş, “Bu plakaları yıllardır kullanıyoruz. Yeni çıkan kanuna uyarak araçlarımızdaki APP plakaları ve ses sistemlerini söktük. Ancak yeni uygulama nedeniyle yoğunluk oluştu. Ramazan ayında olmamıza rağmen sabah 05.00’ten beri plaka sırası bekliyoruz, uyumadan bekleyenler var” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *