Konya’nın meşhur tulum peyniri yapımının en önemli aşaması olan ‘bekletme süreci’ aşaması, Konya Kızılören Yılanmış Mağarası’nda gerçekleştiriliyor. Mağara bekçiliği yapan Mehmet Ali Akbaba (66), Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulunarak 5 ay boyunca gece gündüz mağaranın nöbetini tuttuğunu anlattı.
Akbaba, geceleri 3-4 saat tulum peynirlerinin havalandırılması gerektiğini söyleyerek, “Burayı 1 Haziran’da açarız. Çevre köylerden tulum peynirlerini getirirler, getirenlerin ismini buraya yazarız, içeriye koyarız. 15-30 günde bir terleme yapar. İnin soğukluğundan, terledikten sonra geceleri 3-4 saat açarım, havalandırırım. Daha sonra 8-10 gün içerisinde tekrar terleme yapınca yine açar, havalandırırım. Peynir böyle oluşuyor” dedi.

TULUM PEYNİRİ HANGİ HAYVANIN SÜTÜNDEN YAPILIYOR?
Tulum peynirlerinin hem küçükbaş hem büyükbaş hayvan sütlerinden yapıldığını söyleyen Akbaba, bunun dedelerinden gelen bir gelenek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Herkes getiriyor böyle çeşit çeşit; inek peyniri, koyun peyniri ve manda var. Konya'dan hazır alıp basıp getiren de var. Bu dedelerimiz zamanından beri olan bir gelenek”

Hırsızlık riskine karşı ne yapılıyor?
Hırsızlık olayının olmadığını belirten Akbaba, “Hırsızlık olayı olmaz çünkü kapılarımızın hepsi demir, kilitleri var” diye konuştu.
Tulum peynirinin diğer peynirlerden farkını belirten Akbaba, “Peynirin özelliği koku, Mağara kokusu peynire ayrı bir aroma ve lezzet veriyor” dedi.